ua en ru

Євросоюз і Світовий банк наполягають накласти вето на закон України про держзакупівлі.

У листі керівника управління програм допомоги делегації Євросоюзу в Україні Лаури Гараньяні і глави представництва Світового банку йдеться про рекомендацію накласти вето на прийнятий 11 лютого Верховною Радою закон "Про здійснення держзакупівель", пише "Комерсант-Україна".

Хоча Єврокомісія (ЄК) відзначає, що досягнутий "деякий прогрес" порівняно з попереднім законом, прийнятий проект все одно "значно поступається добросовісній міжнародній практиці в цій сфері". Європейські експерти пропонують Президентові накласти вето на закон і відправити до парламенту на доопрацювання.

Лист містить 34 зауваження. У ЄК вважають за необов'язкову участь у відкритих торгах мінімум двох учасників і не виключають, що держпідприємства (наприклад, що надають послуги ЖКГ) можуть бути виведені з-під дії закону. Європейські експерти рекомендують не надавати додаткові повноваження контролюючим органам - Держказначейству, КРУ, Рахунковій палаті. У них є свої функції, а контролює сферу держзакупівель уповноважений орган - Мінекономіки. ЄК пропонує спростити тендерні процедури при закупівлі у одного учасника і переглянути "надмірні вимоги" до публікації інформації про торги (обов'язковими мають бути лише повідомлення про проведення закупівлі і укладення договорів). "Порушення інших зобов'язань не мають бути причиною відміни процедури торгів", - йдеться в листі.

Більше всього зауважень викликали норми закону про створення і роботу органу з заперечування тендерних порушень, в який планується включити по сім представників від влади і експертів. Як вважають в ЄК і СБ, він наділений дуже великими повноваженнями, що дозволить впливати на весь процес закупівель. Перш за все орган заперечування повинен стати незалежним від владних структур: кандидати на членство мають бути юристами, їх призначення не повинно схвалюватися комітетами Ради з питань економічної політики і фінансової і банківської діяльності, а термін повноважень не повинен перевищувати два роки (у законі - три). Орган повинен лише рекомендувати припинення процедури, а зупиняти торги зможе тільки замовник.