ua en ru

Євросоюз заборонив польоти в аеропорт Ужгорода, - розслідування

Євросоюз заборонив польоти в аеропорт Ужгорода, - розслідування Фото: аеропорт "Ужгород" (wikimedia)

Польоти заборонено через порушення повітряного простору Словаччини

Європейський союз заборонив польоти в аеропорт "Ужгород", який наразі вже більше року не приймає регулярні рейси. Про це йдеться у сюжеті місцевого телеканалу "Тиса 1", повідомляє Mukachevo.today.

Як зазначається, через близьке розташування до кордону з Словаччиною, літаки, виконуючи зліт і посадку, порушують повітряний простір країни, а сертифікат на виконання подібних маневрів закінчився влітку минулого року. Таким чином, аеропорт Ужгорода вже більше року не приймає регулярні рейси.

"За минулий рік ми прийняли всього 205 рейсів. За цей рік, якщо пам'ять не зраджує, ми прийняли близько 35", - повідомив в.о. директора аеропорту Валерій Гангур.

Повідомляється, що небо над Словаччиною наразі контролює Євросоюз, "який не поспішає давати дозвіл Україні на такі прольоти".

Як зазначається, міністр інфраструктури України Володимир Омелян зазначив, що це питання потрібно погоджувати з Брюсселем, додавши, що відомство вже запропонувало кілька варіантів вирішення проблеми.

"Ми шукаємо шляхи, як отримати сертифікат провайдера чи не на ціле підприємство Украерорух, тому що це дуже довго і дорого, а на окрему юридичну особу-провайдера, яке було створено на базі аеропорту "Ужгород". Шанси високі, оскільки EASA готова до діалогу, і Міністерством запропоновано кілька варіантів, як розв'язати проблему", - повідомив Омелян.

Разом з тим, голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс зазначив, що можна "віддати аеропорт практично в безкоштовну оренду" угорській авіакомпанії, яка має необхідний сертифікат від ЄС.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що з аеропорту "Київ" відкрито новий регулярний рейс в Італію.