ua en ru

Євросоюз вводить дворічну заборону на використання фіпронілу

Євросоюз вводить дворічну заборону на використання інсектициду фіпроніл для удобрення насаджень кукурудзи та соняшнику. Заборона почне діяти з 31 грудня 2013 р. 

Євросоюз вводить дворічну заборону на використання інсепктициду фіпроніл для удобрення насаджень кукурудзи та соняшнику. Про це повідомляє Chemistry world.

Заборона почне діяти з 31 грудня 2013 р.

Фіпроніл широко використовують для обробки насіння злакових. інсектицид дозволили використовувати тільки для деяких культур, які ростуть в тепличних умовах, або до цвітіння культур.

Європейський комітет з безпеки харчових продуктів (EFSA) вже давно піднімав проблему токсичності препарату, зокрема для бджіл. За останні два роки застосування препарату різко зросло, при цьому спостерігалося зниження чисельності бджіл на оброблених плантаціях. Питання застосування препарату розглядала навіть Єврокомісія.

Виробник фіпронілу негативно ставиться до заборони на використання препарату, стверджуючи, що він не заподіює великої шкоди, як про це заявляють у ЄС, а заборона фіпронілу може завдати фермерам значних збитків. У компанії заявляють, що відмова від пестициду призведе до збільшення кількості шкідників на полях. Фіпроніл, виробництва німецької хімічної компанії BASF, активно використовують у більш ніж 70 країнах світу.

В Україні фіпроніл знаходиться в сводобной продажу і відноситься до другого класу токсичності.