ua en ru

Євросоюз посилює вимоги до Британії щодо Brexit

Євросоюз посилює вимоги до Британії щодо Brexit Фото: у ЄС посилюють вимоги щодо Breхіt

Європейський союз наполягає на погашенні Британією всіх боргів перед його бюджетом

Вимоги Європейського союзу до Великої Британії посилилися напередодні саміту Євросоюзу з питань виходу країни з ЄС (Brexit). Про це повідомляє DW.

У проекті керівних позицій ЄС на переговорах з Великою Британією йдеться про те, що лідери ЄС наполягатимуть, щоб Сполучене Королівство надавало постійний дозвіл на проживання громадянам Євросоюзу, які на момент очікуваного у 2019-му році Brexit перебували чи перебуватимуть в країні упродовж п’яти років.

Очікується, що документ не зазнає суттєвих змін перед затвердженням на зборах лідерів ЄС у суботу.

До нього також увійшло положення про те, що майбутня торговельна угода між ЄС та Британією не гарантуватиме доступу фінансових компаній країни до ринків ЄС.

Крім того, вимагатиметься, щоб Велика Британія погасила всі заборгованості перед бюджетом Євросоюзу, включно із багаторічними програмами ЄС, низка з яких діятиме до кінця 2020 року, цю суму попередньо оцінюють у приблизно 60 млрд євро.

Зазначається, що відповідна директива має зобов'язуючу силу для перемовників від ЄС із Сполученим Королівством, а уповноважений ЄС на діалог з Лондоном Мішель Барньє незабаром має підготувати докладний план переговорів, які повинні розпочатися після дострокових виборів у Великобританії 8 червня.

Нагадаємо, голова Європейського парламенту Антоніо Таяні заявив, що процедуру виходу Великої Британії з ЄС ще можна скасувати.