ua en ru

Євросоюз не справляється з нинішніми кризами, - спікер Сейму Польщі

Євросоюз не справляється з нинішніми кризами, - спікер Сейму Польщі Фото: спікер Сейму Польщі Марек Кухцінський

У Польщі проходить конференція спікерів парламентів країн Центрально-Східної Європи

Європейський Союз не справляється з кризами, що ділять європейську солідарність. Про це заявив спікер Сейму Польщі Марек Кухцінський на конференції спікерів парламентів країн Центрально-Східної Європи, повідомляє "Польське радіо".

Він також зазначив, що слід розширювати співпрацю з державами, котрі межують з країнами спільноти та підкреслив бажання Польщі розвивати терени східного та південного прикордоння НАТО і ЄС.


"Ми не хочемо будувати мурів, котрі знову будуть ділити Центрально-Східну Європу...ЄС, а також уся Європа, переживає нині найбільшу кризу з початку свого створення, в результаті якої швидко зростає міжнародна напруженість. ЄС не справляється з тим, що загрожує європейській солідарності", - додав він.

Він зазначив, що наразі відбувається кульмінація кількох криз: Єврозони - зростає заборгованість держав ЄС при сповільненні економічного зростання; безпеки - безпорадність ЄС щодо тероризму та військових конфліктів, таких як агресія Росії проти України; криза Шенгенської зони, спричинена напливом до Європи мільйонів іммігрантів, а також "брекзит" - структурна та функціональна криза ЄС.

За словами Кухцінського, треба разом замислитися над майбутнім ЄС та усієї Європи, зокрема над тим, як зробити сильнішими ЄС та Європу.

"Існує необхідність вироблення спільної позиції держав Центрально-Східної Європи у цьому питанні", - вважає Кухцінський.

Як зазначається, у конференції беруть участь спікери та віце-спікери парламентів Азербайджану, Білорусі, Боснії і Герцеговини, Вірменії, Грузії, Македонії, Молдови, Сербії, України, Туреччини і Чорногорії.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що спікер Верховної Ради України Андрій Парубій 30-31 серпня відвідає Польщу для участі в конференції голів парламентів Центрально-Східної і Південної Європи.