ua en ru

Євросоюз направить 4,8 млрд євро на розвиток досліджень в IT-секторі

Єврокомісія запропонувала направити 4,8 млрд євро на розвиток досліджень в місцевій мікроелектронній галузі, а також повідомила про плани по розширенню інноваційного партнерства з приватними компаніями і між країнами Євросоюзу.

Єврокомісія запропонувала направити 4,8 млрд євро на розвиток досліджень в місцевій мікроелектронній галузі, а також повідомила про плани по розширенню інноваційного партнерства з приватними компаніями і між країнами Євросоюзу, передає телеканал "Росія 24".

Такі кроки спрямовані на збільшення виробничих можливостей сучасного європейського виробництва мікроелектроніки. У ЄС висловили сподівання, що партнерство між державою і приватним сектором в рамках Спільної Технологічної Ініціативи (JTI) дозволить подолати падіння глобальної частки ЄС у сфері електронних компонентів.

Читайте також: Керівництво ЄС погодив бюджет співтовариства на 2014-2020 рр. розміром 960 млрд євро

Представники Європейської комісії повідомляють, що заявлена сума буде виділена з бюджету і приблизно стільки ж має надійти від приватних європейських інвесторів. Офіційний Брюссель заявляє, що сподівається подвоїти частку Європи на ринку мікропроцесорів не тільки за рахунок активних фінансових вливань, але і за допомогою стимулювання попиту на відповідні товари.

Раніше Єврокомісар з питань цифрового розвитку Нілі Кроес заявила, що європейські обсяги випуску чіпів повинні подвоїтися до 2020 року і обійти США. Щоб домогтися цього, Європі доведеться щорічно нарощувати темпи приблизно на 20%. З тим, щоб домогтися цього, країнам блоку доведеться розвивати роботу в таких напрямках, як рішення, що вбудовуються, матеріалознавства та проектування складних електронних систем.

Фінансування буде виділятися під окремі проекти, що відбираються на конкурсній основі. Ініціатива розрахована на сім років і об'єднає зусилля приватного бізнесу, університетів і дослідницьких лабораторій. Проект Joint Technology Initiative (JTI) почне роботу в 2014 р. за трьома напрямками: ARTEMIS (вбудовані системи), AENEAS (нано-електроніка), EPoSS (розумні інтегровані системи). ARTEMIS і AENEAS працюють з 2008 р., перший запустив два пілотних проекти на загальну суму 150 млн євро, другий - п'ять пілотних проектів на 730 млн євро.

Читайте також: Уряд має намір підтримувати розвиток IT-галузі

Згідно з попередньою інформацією фінансування насамперед буде спрямовано на створення високопродуктивних процесорів на основі 450-міліметрових підкладок. Зазначимо, що на сьогоднішній день такі чіпи створюються на 300-міліметрових кремнієвих підкладках, тоді як перша норма вважається більш перспективною і менш витратною.

За даними Єврокомісії, сектор електроніки в ЄС з 2000 р. зростає в середньому на 5% на рік, і зараз у ньому працює близько 200 тис. чоловік.