ua en ru

Євросоюз готовий до розмов з третіми країнами по Україні на "чітко окреслені теми"

Європейський Союз готовий до розмов в справі зближення між Україною з ЄС з третіми країнами, але тільки на "чітко окреслені теми", повідомляє Польське радіо.

Після припинення підготовки до підписання угоди про асоціацію Київ запропонував створити тристоронню комісію, яка повинна вирішити спірні справи у відносинах Європейського Союзу, України та Росії.

Брюссель наголошує, що угода про асоціацію - це двостороннє порозуміння між Європейським Союзом та Україною і жодна третя країна не може впливати на відносини обох країн. Але, це не означає, що європейське співтовариство виключає всякі можливості діалогу.

"Якщо Україна вважає, що певні справи стосуються також третіх країн, то ми залюбки будемо розмовляти про це спочатку з українцями, а потім, якщо виникне така необхідність, також з третьою стороною", - сказав представник Європейської комісії у справах розширення Пітер Стано.
Разом з тим, він підкреслив, що йдеться про розмови на "чітко окреслені теми", а не про "широкі тристоронні консультації" на тему євросоюзно-українського порозуміння.

Угода про асоціацію Брюсселя з Києвом має бути підписана на саміті Східного Партнерства у Вільнюсі. Однак, у четвер український уряд вирішив припинити підготовку, пояснюючи це станом економіки та погіршенням відносин з Росією.