ua en ru

Європейська Рада наприкінці червня розгляне додаткові санкції проти РФ, - ван Ромпей

Європейська Рада наприкінці червня 2014 р. оцінить деескалацію ситуації в Україні і, ґрунтуючись на цьому, ухвалить рішення про доцільність застосування додаткових санкцій проти Росії.

Європейська Рада наприкінці червня 2014 р. оцінить деескалацію ситуації в Україні і, ґрунтуючись на цьому, ухвалить рішення про доцільність застосування додаткових санкцій проти Росії. Про це сьогодні на прес-конференції по завершенні саміту G7 у Брюсселі заявив голова Європейської Ради Герман ван Ромпей, повідомляє "ВВС-Україна".

Ван Ромпей заявив, що ЄС очікує від Росії співпраці із новим Президентом України Петром Порошенком, а також закликає Москву прискорити відведення російських військ від українського кордону і використати свій вплив на припинення насильства на сході України.

"Ми очікуємо, що Росія працюватиме з ним (Петром Порошенком) як з Президентом, ми очікуємо, що Росія відведе свої війська від українських кордонів, використає свій вплив на збройних сепаратистів, щоб вони склали зброю і відмовилися від насильства, і ми готові застосувати подальші санкції, якщо в цьому буде необхідність. Лідери G7 передадуть це Путіну під час заходів у Франції", - заявив він.

Голова Європейської Ради також не погодився із критикою російського прем'єр-міністра Дмитра Медведєва на адресу рішення саміту G7, і наголосив, що дії української влади під час проведення операцій з відновлення порядку на сході України є достатньо стриманими.

"Треба визнати, що Україна продемонструвала достатньо стриманості з початку кризи. Пам'ятаєте Крим, де вони, дійсно, продемонстрували стриманість, і зараз в останні тижні вони намагаються відновити порядок. Це їх конституційне право, і ми це право визнали також в заяві G7", - заявив ван Ромпей.

Нагадаємо, 4 червня під час саміту лідери країн G7 засудили дії Росії, які порушують суверенітет України, та підтвердили намір вдатися до більш суворих санкцій, якщо цього вимагатиме ситуація.