ua en ru

Європейські принципи і стандарти можемо впровадити тільки ми самі, - Віктор Медведчук

Тільки самі громадяни України можуть запровадити європейські принципи та стандарти. Про це у своєму блозі написав лідер громадського руху «Український вибір» Віктор Медведчук.

«З боку може здатися дивним, чому багато українських політиків, всупереч всім раціональним доказам, щиро продовжують вірити в можливість вступу нашої країни до Європейського союзу. Але насправді цього феномену є гранично чітке пояснення. Віра в ЄС, у всемогутність європейських стандартів і мудрість брюссельської політики позбавляє від необхідності поглянути в очі страшної для українських політичних діячів реальності - ніхто наші проблеми не стане вирішувати за нас. Ніхто, навіть ЄС», - зазначив політик.

«Мені здається, що багато в глибині душі просто ніколи не розраховували на те, що Україні доведеться дійсно бути самостійною державою. У тому сенсі, що ми будемо змушені самі проектувати своє майбутнє, самі приймати рішення і нести за них відповідальність. Привабливість Європи в чому полягала саме в тому, що в ЄС це було і не потрібно. Корупція? Застаріла промисловість? Демографічний і соціальна криза? Все це не наші проблеми, наше завдання лише слідувати європейським інструкціям, дотримуватися європейські стандарти і слухати європейських експертів. Вони знають, вони допоможуть. Ми віддаємо вам наш суверенітет, а ви вже подбайте, щоб у нас був європейський рівень життя. Ну, або не європейський, але хоч якийсь. Це була єдина ставка наших проєвропейських політиків - і вона не спрацювала. Втім, з незалежних від України обставинам. У цьому сенсі Європейський союз надав Україні ведмежу послугу, надавши вітчизняним мрійникам укупі з демагогами можливість заміщати реальні цілі безпідставними фантазіями», - впевнений лідер «Українського вибору».

«Однак критика ЄС тут навряд чи доречна. Навпаки, потрібно віддати належне європейським політикам, які змогли реалізувати такий масштабний інтеграційний проект, незважаючи на всі суперечності і труднощі. Союз, хоч і перебуває зараз у кризі, все одно виконує ряд поставлених перед ним цілей. Світ у Європі, досить високий рівень соціальних стандартів, відсутність внутрішніх кордонів - все це безперечні заслуги ЄС. Напевно, їм не вдасться зберегти існуючий рівень життя, проте для нас тут важливо інше. Чим би не закінчилися внутрішні європейські дискусії, очевидно, що в осяжному майбутньому ЄС буде працювати лише з тим набором учасників, який вже склався. Вже точно без України», - написав Медведчук.

«Тепер одна тільки думка, що нам доведеться самим, без Європи вирішувати свою долю, приводить в жах українських політиків. На це вони не розраховували і до цього вони виявилися зовсім не готові. Звідси і вся наша вичікувальна «державна стратегія». Зберігати стабільність, гасити кризові явища в економіці позиками, на наростання суспільного невдоволення просто не звертати уваги - і не думати про майбутню розплату за сьогоднішнє бездіяльність. Почекаємо, може, все-таки хто-небудь візьме Україну під своє крильце. Згубність такої позиції очевидна. Пора зрозуміти, що немає в світі такої сили, яка готова зробити за нас нашу роботу. Пора серйозно поставитися до власної незалежності », - підкреслив політик.

«Від помилки євроромантиків я також хотів би застерегти прихильників інтеграції з країнами Митного союзу. Вони теж за нас наші проблеми не вирішать. Ніхто не приїде з Москви і не розповість, що потрібно робити. Так, я переконаний, що нам потрібно вступати в Митний союз - у нас взаємні інтереси, подібні цілі і паритетні можливості з його учасниками. І ще, Митний союз з Єдиним економічним простором і Євразійське економічне співтовариство на відміну від Євросоюзу - економічні об'єднання. Нашу відповідальність за свою власну долю ніхто не відміняв. Таке тягар незалежності, хочеться цього комусь чи ні», - резюмував Медведчук.

Читайте також: Закликати підписати договір про ЗВТ з ЄС сьогодні рівносильно самогубству, - Медведчук