ua en ru

Європейські лідери прийняли бюджетну і податкову реформу єврозони

Після десяти годин переговорів лідерам країн єврозони вдалося сьогодні рано вранці прийняти на саміті в Брюсселі бюджетну і податкову реформу зони євро. Також був прийнятий новий бюджетний план для єврозони. Про це заявив президент спільноти Херман ван Ромпей, передає радіостанція "Маяк".

Проте саміт не домігся однієї з головних цілей - закріпити цю реформу в основоположному Лісабонському договорі Євросоюзу. Причина - особлива позиція Великобританії. Це призвело до нового розколу всередині ЄС.

Президент Франції Ніколя Саркозі звинуватив прем'єра великої Британії Девіда Кемерона в тому, що саміту Євросоюзу не вдалося повним складом ЄС прийняти бюджетну і податкову реформу єврозони. На прес-конференції Саркозі зазначив, що учасники саміту воліли прийняти угоду у форматі 27-ми країн. Однак це виявилося неможливим через позицію, зайняту британською делегацією, яка висунула неприйнятні умови.

Головним підсумком засідання саміту, яке тривало до раннього ранку, стало затвердження країнами єврозони бюджетної та податкової реформ. Проте в якості плати за підтримку Кемерон зажадав звільнення Великобританії від низки положень, що регулюють фінансовий ринок Євросоюзу, повідомив французький Президент.

Нагадаємо, лідери Євросоюзу вчора не змогли домовитися про проведення реформ в ЄС. Сьогодні ініціативи Меркель і Саркозі будуть розглядати члени єврозони.