ua en ru

Європейські інвестори скуповують держпапери проблемних країн в очікуванні вливань з боку фінансової влади

Європейські інвестори скуповують держпапери проблемних країн в очікуванні великих грошових вливань з боку фінансової влади. В результаті прибутковість державних облігацій Португалії вчора відновила шестимісячний мінімум. Проте цей рух спекулятивний - економіка Європи, як і раніше, на межі рецесії. Про це пише "Комерсант".

Вчора прибутковість по 10-річних державних облігаціях Португалії відновила шестимісячний мінімум, опустившись до відмітки 11,15% річних. Знизилася прибутковість по 10-річних держпаперах Італії (до 5,05% річних) та Іспанії (5,29% річних). Тренд на зниження прибутковості зберігається другий тиждень, причому на поточному тижні зниження прискорилося. Тим часом, ще в січні прибутковість була значно вища: по португальських облігаціях - 15-17%, по італійських - 6-7%, по іспанських - до 5,8%. Найвища прибутковість в єврозоні залишається у грецьких державних зобов'язань - 19,8% річних, хоча вона в два рази нижче, ніж була до реструктуризації боргу.

Відновленню інтересу інвесторів до суверенних зобов'язань периферійних країн єврозони сприяли заходи монетарного стимулювання, що вживаються Європейським центральним банком (ЄЦБ). У грудні минулого року і в лютому поточного ЄЦБ провів два аукціони довгострокового рефінансування європейської банківської системи. В обох випадках банкам були видані кредити строком на три роки по ставці 1% річних. Якщо в грудні в аукціоні взяли участь 523 банки, які отримали кредити на 489,2 млрд євро, то в лютому вже 800 банків привернули 529,5 млрд євро. Як відзначає партнер UFG Wealth Management Оксана Кучура, 1 трлн євро ліквідності, виданої банкам, не міг не відбитися на вартості боргових зобов'язань. "Банки могли перенаправити частину дешевої ліквідності на ринок держборгу, тим більше що облігації периферійних країн приймаються в заставу ЄЦБ як забезпечення", - зазначає Кучура.

Зазначимо, головний виконавчий директор найбільшого приватного банку Португалії Banco Português de Investimento Фернандо Ульріх раніше заявив, що прибутковість держоблігацій Португалії має бути на рівні аналогічних італійських та іспанських паперів.