ua en ru

Європейські банки за 6 міс. 2012 р. викупили з ринку випущених ними раніше облігацій на 6,6 млрд євро

Європейські банки за перші шість місяців цього року викупили з ринку випущені ними раніше облігації, забезпечені активами на 6,6 млрд євро, підрахували аналітики Deutsche Bank. Це вдвічі більше аналогічного показника за весь минулий рік. Причина зрослої активності - у вимозі Європейської банківської адміністрації (EBA) до фінансових компаній регіону збільшити власний капітал в цілому на 114,7 млрд євро.

Однак з-за боргової кризи і викликаним неї спадом на біржах регіону банки не можуть або не бажають збільшувати капітал через додаткову емісію власних акцій. За останні 12 місяців зведений індекс фінансових компаній регіону, що розраховується Bloomberg, втратив 28% ринкової капіталізації. А з початку року європейські банки скоротили продаж власних акцій на 71% у порівнянні з тим же періодом минулого року, до 2,7 млрд євро, підрахували в агентстві.

У зв'язку з цим банки згадали про сек'юритизовані раніше іпотечні та інші кредити. Випущені під них папери зараз все через кризу і проблеми на ринках нерухомості європейських країн торгуються з дисконтом до номінальної вартості, деколи дуже значним. Викуповуючи ці папери, банки можуть зафіксувати у себе на балансі приріст капіталу, що зніме частину проблем з регуляторами. Наприклад, облігації, випущені націоналізованим британським Northern Rock у рамках програми "Граніт", торгувалися на рівні 58% від номінальної вартості. Банк заявив про готовність викупити їх назад за 64-77% від номіналу.

Найбільш активні в викуп раніше випущених паперів з ринку банки Іспанії і Португалії. Так, іспанський BBVA придбав папери на суму 638,2 млн євро, зафіксувавши приріст капіталу в 250 млн євро. Banco Commercial Portugues має намір викупити у інвесторів облігації на 300 млн євро, випущені ним у 2003-2007 роках. Ціни на нерухомість в Іспанії з березня 2011 по березень 2012 року впали на 12,6%. У Португалії за аналогічний період житло подешевшало на 8,9%.

Ще одна причина, за якою банкам зараз вигідно викуповувати облігації з ринку, - пом'якшення вимог ЄЦБ до забезпечення по своїх кредитах. Зокрема, центробанк розширив перелік активів, які можуть виступати в такій якості, а також відразу на шість ступенів знизив вимогу до мінімально допустимого рейтингу. Тепер одному з двох обов'язкових рейтинги, присвоєні різними агентствами, достатньо бути в межах інвестиційної привабливості (не менш BBB - для Standard & poor's, Baa3 - для moody's, що). Після лібералізації вимог банки зможуть використовувати для забезпечення по кредитах ЄЦБ облігації на суму 40-50 млрд євро, які раніше не проходили через зниження кредитних оцінок, підрахували аналітики Bank of America Merrill Lynch.