ua en ru

Європейські банки в І кварталі 2011 р. збільшили скупку держборгу США на 56% - до 752,6 млрд дол

Європейські банки збільшили придбання державного боргу США в першому кварталі року на 56%, а зараз є найбільш уразливими серед всіх іноземних банків через ситуацію навколо нього, передає AFP, посилаючись на дослідження Базельського банку міжнародних розрахунків (BIS).

Згідно з даними, опублікованими BIS, європейські банки на кінець першого кварталу володіли 752,6 млрд дол. американського боргу.

У США в даний час йдуть інтенсивні переговори, щоб підняти стелю боргу країни. Якщо вони проваляться, і політикам не вдасться домовиться до 2 серпня, то країна може бути змушена оголосити технічний дефолт за своїми зобов'язаннями.

Дані BIS показують, що загальний державний борг США, що належить європейським банкам, збільшився або тримався на тому ж рівні в першому кварталі у всіх країнах ЄС, за винятком Греції, де він впав майже на 12 млрд дол. до 42,9 млрд дол.

Кредитування з боку європейських банків також знизилося в Японії (з 231,2 млрд дол. до 189,2 млрд дол.).

Європа на початку року була в сум'ятті, оскільки торік через побоювання, що деякі з європейських економік, зокрема, Греція, Ірландія, Португалія, а також Італія і Іспанія, могли б виявитися нездатними виконувати свої боргові зобов'язання.

Німецькі банки були найбільшими кредиторами грецької держави, якій вони позичили 14,1 млрд дол., або 33% від загального грецького державного боргу.

Їх французькі колеги були трохи позаду, профінансувавши 31% грецького державного боргу.

Французькі банки тримають 30% іспанського держборгу, у той час як німецькі фінансові інститути займають тут 27%.

Французькі банки тим часом, також чинять значний вплив на італійський державний борг, тримаючи близько 45% його розмірів.

Дані BIS включають показники 24 найбільш впливових країн, проте, не включають Китай, найбільшого власника американських казначейських облігацій.