ua en ru

Європейські банки збільшили капітал на 200 млрд євро, - EBA

Європейським банкам вдалося наростити капітал більш ніж на 200 млрд євро. Про це повідомило Європейське банківське управління (European Banking Authority, EBA), передає телеканал "Росія 24".

У звіті говориться, що 27 банкам, які раніше зіткнулися з дефіцитом капіталу, вдалося збільшити свої резерви на 116 млрд євро, тим самим досягши раніше поставленої мети щодо підвищення капіталу. Підвищення є частиною плану з підвищення довіри інвесторів до фінансової системи регіону та захисту кредиторів від ризиків зниження вартості суверенних облігацій.

У грудні минулого року європейське управління з банківського нагляду підвищило рівень власного капіталу, до червня 2012 р. європейські банки повинні були збільшити свій капітал на 114,7 млрд євро, так як згідно з рішенням саміту ЄС ключовий показник достатності основного капіталу системоутворюючих банків ЄС повинен бути збільшений до 9%.

"Європейські банки досягли суттєвого прогресу в зміцненні капіталу і посиленні загальної стійкості європейської банківської системи. Банки зараз знаходяться в кращій формі для фінансування реального сектору економіки, але їм необхідно і далі слідувати по шляху, який передбачає нове правове середовище. По цій причині EBA попросить банки представити плани залучення капіталу для забезпечення плавного переходу до вимог стандарту "Базель-III" в Європі", - зазначив голова EBA Андреа Енріа.

При цьому сукупний показник приросту капіталу європейськими банками сягнув позначки понад 200 млрд євро і враховує державні вливання капіталу в грецькі банки і в один іспанський банк (Bankia) за період з грудня 2011 по кінець червня 2012 рр. Нагадаємо, що найбільші банки ЄС в відповідності з новими правилами Базельського комітету повинні досягти 312 млрд євро в якості резервів з урахуванням додаткового зростання відповідальності з системних ризиків.

Читайте також: У разі введення Basel III в кінці 2011 р. банкам було б потрібно 199 млрд євро, - Європейський банківський нагляд