ua en ru

Європейські банки хочуть розпродавати активи для збільшення достатності капіталу, - експерти

Нові стрес-тести можуть провалити 66 з 90 великих європейських банків, яким буде потрібно до 220 млрд євро додаткового капіталу. Однак самі фінансові інститути противляться нав'язуваній владою рекапіталізації: залучати гроші через ринок акцій зараз невигідно через обвал котирувань і дефіциту довіри. Замість цього вони мають намір скорочувати обсяг активів на балансах, щоб довести достатність капіталу до необхідного рівня.
В даний час акції європейських банків торгуються на рівнях в 60% від їх балансової вартості. "Чому ми повинні залучати капітал при таких низьких котируваннях?" - Цитує The Financial Times неназваного главу банку із зони євро. Deutsche Bank зробить все, що в його силах, щоб уникнути примусової рекапіталізації, заявив вчора його гендиректор Йозеф Аккерман, додавши, що у банку достатньо засобів, щоб впоратися з кризою своїми силами. Крім того, банкіри переконані, що навряд чи приватні інвестори наважаться купувати їхні акції, так як це рівносильно киданню грошей у вогонь боргової кризи.
Проте європейська влада схиляється до того, що банківський сектор потребує рекапіталізації. За даними ЗМІ, Європейська банківська асоціація має намір провести нові стрес-тести, виходячи з того що коефіцієнт достатності першого рівня банків після списання вартості держоблігацій проблемних країн до ринкового рівня повинен скласти 9%. У липневих стрес-тестах, які не пройшли вісім банків з дефіцитом капіталу в 2,5 млрд євро, ця планка була майже вдвічі нижча - 5%. У банків буде шість-дев'ять місяців, щоб залучити капітал самостійно, після чого питанням займуться влади європейських країн або EFSF.
Аналітики Credit Suisse підрахували, що стрес-тести за новою схемою не пройдуть 66 європейських банків, яким буде потрібно до 220 млрд євро капіталу. "Ми б розглядали рекапіталізацію банків як крок у правильному напрямку", - відзначила аналітик банку Карла Антунес-Сільва. Експерт побоюється, що реалізація необхідних заходів потребуватиме більше часу, ніж усі думають. З найбільшим дефіцитом можуть зіткнутися Royal Bank of Scotland, Deutsche Bank і BNP Paribas (в цілому 47 млрд євро). По 13 млрд євро буде потрібно залучити Societe Generale і Barclays.
Варто, однак, відзначити, що повної ясності в питанні потенційної потреби банків у капіталі немає. Наприклад, аналітики банку Espirito Santo не виключають, що дефіцит може досягти гігантських 413 млрд євро. Аналітики Citigroup за схожою з Credit Suisse методології підрахували, що для підтримки достатності капіталу на рівні 7-9% банкам буде потрібно від 64 млрд до 216 млрд євро відповідно. "Ми чекаємо повсюдного використання державних коштів", - відзначили аналітики Citi на чолі зі Стефаном Недьялковим.
Банки в принципі не проти збільшення достатності капіталу, проте пропонують зробити це через скорочення балансу, що також повинно підвищити підсумковий показник. Наприклад, французькі BNP Paribas і Societe Generale нещодавно оголосили про продаж активів на загальну суму 150 млрд євро. Однак аналітики не вважають це реальною альтернативою. "Активи можна продати і на збиток, тоді це призведе до ще більшого зниження капіталу", - сказав аналітик Barclays Томас Харджес. За його словами, розпродаж активів може скоротити банківське кредитування, від якого на 80% залежить фінансування європейських компаній, що негативно відіб'ється на всій економіці. "Банки чинять опір рекапіталізації, так як кошти вони можуть отримати тільки від урядів. А це означає більший державний контроль та обмеження", - підкреслив Харджес.