ua en ru

Європі не обійтися без України в питаннях безпеки, - міжнародні експерти.

Європі не обійтися без України в питаннях безпеки. Таку думку висловили провідні експерти в області міжнародної системи безпеки в ході конференції на тему «Україна і шляхи до нової європейської архітектури безпеки», що відбулася напередодні в Києві за підтримки Американського інституту в Україні (АІУ).

Експерти зійшлися на думці про те, що Україна грає одну з ключових ролей в побудові оновленої архітектури пан'європейської безпеки.

Директор АІУ Ентоні Салвія заявив про важливість створення нової геополітичної осі Вашингтон - Париж - Берлін - Київ - Москва, оскільки із загрозою з боку войовничого ісламізму і азіатської економіки можна справитися тільки спільними зусиллями.

На думку Е.Салвія, припинення російсько-українських непорозумінь прокладе шлях для зближення України з Європою. Раніше Європа не бажала зв'язуватися з Україною через напружену ситуацію навколо східних кордонів європейського регіону, разом з тим наносячи серйозної шкоди інтересам самої України. Новий трьохсторонній діалог полегшує інтеграцію України до Європи в довгостроковій перспективі, а також знівелює неспокій російської сторони з приводу стратегічного оточення і задовольнить потреби Європи в надійному транзиті енергії.

На думку експерта Інституту міжнародних і стратегічних відносин (Франція) Арно Дюб'єна, є підстави вважати, що Росія візьме участь в побудові нової схеми загальноєвропейської безпеки.

«Адміністрація президента США Барака Обами розуміє, що політика антагонізму в Європі відносно Росії веде в безвихідь: будь-яка пан'європейська конструкція матиме проблеми, якщо не будуть налагоджені хороші відносини між Польщею і Німеччиною з одного боку, і Польщею і Росією - з іншого боку», - відзначив експерт..

З ним погодився контр-адмірал Ульріх Вайсер, у минулому директор відділу планування політики Міністерства оборони Германії, який нагадав присутнім класичну формулу європейської геополітики, відповідно до якої Німеччина і Росія доповнюють один одного так само, як Франція і Німеччина, в чому є застава міцності системи європейської безпеки.

У свою чергу заступник директора АІУ Джеймс Джатрас висунув тезу про необхідність для Вашингтона «ін'єкції реалізму», яка допомогла би відмовитися від сприйняття російської політики як чинника, що загрожує американській гегемонії.

На одностайну думку учасників конференції, теза про систему безпеки від Ванкувера до Владивостоку вкрай актуальна сьогодні. Без участі Росії багато проблем Заходу, таких як Афганістан, Пакистан, відносини з Іраном або забезпечення енергетичної безпеки Європи, не мають шансів на вирішення. В той же час, тільки союзницькі і добросусідські відносини між Києвом і Москвою можуть сприяти налагодженню конструктивнішого діалогу Брюсселя і Вашингтона з Кремлем.