ua en ru

Європі до 2030 р. доведеться імпортувати до 80% газу, - експерт

Головний економіст BP Крістоф Рюль вважає, що Європі до 2030 р. доведеться імпортувати до 80% газу.

Зокрема, відповідаючи на питання щодо перспектив поставок російського газу в Європу і чи є у європейців реальні альтернативи російському паливу, Рюль заявив: "Коротка відповідь на друге питання - ні. Правда, у Європи є шанс диверсифікувати постачальників. Враховуючи те, що традиційні запаси викопного палива там підходять до кінця, а видобутку, наприклад, сланцевого газу перешкоджає відсутність політичної волі, Європа ставатиме більш залежною від імпорту енергоресурсів. До 2030 року їм доведеться імпортувати до 80% газу".

З іншого боку, за його словами, європейці стають все більш гнучкими. І це не тільки пов'язано з ростом поновлюваних джерел енергії, а й з більш активним використанням ЗПГ, який поставляється з Близького Сходу, з Австралії та Атлантики. "Це важливо, оскільки ЗПГ став впливати на ціноутворення на газовому ринку. Раніше майже весь газ поставлявся з Росії та країн Північної Африки, де контракти були прив'язані до вартості нафти. Тепер ситуація змінилася. На ринок за дешевими спотовими цінами потрапило багато ЗПГ, і велика кількість покупців переключилися на цей ресурс. Великі компанії втратили частину ринку, в результаті чого, наприклад, "Газпром" був змушений зробити в минулому році заяву про те, що протягом найближчих трьох років він збільшить спотову складову в своїх контрактах на поставку газу в Європу", - зазначив експерт.

Він підкреслив, що це велика заслуга ЄС, що тепер навіть найменша електрокомпанія може купувати ресурси де захоче і продавати електроенергію споживачам там, де їй буде завгодно. "І в основному саме невеликі компанії переключилися з газу з Росії та Північної Африки на ЗПГ. Таким чином, вони зуміли надати більш вигідні для споживача ціни на електрику, ніж великі компанії. Це змусило великих гравців сектору шукати способи зниження своїх цін і ставити питання про ціну на газ перед постачальниками, включаючи "Газпром", - вважає Рюль.

За його словами, частка ЗПГ продовжує зростати і в Європі, і в Азії. Останнім часом був великий сплеск покупок ЗПГ з Близького Сходу, в 2016-2017 роках буде аналогічна хвиля ЗПГ з Австралії, а в 2020 році або трохи пізніше сплеск доведеться вже на Західну Африку. Ринки будуть відчувати усе більш конкурентний тиск через появу нових постачальників газу, зазначив експерт.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, попит на російський газ в перший тиждень лютого збільшився на 25% понад уже існуючого. Крім того, повідомлялося, що ціни на газ в Європі через настання холодної погоди зросли до 480-490 дол./тис.