ua en ru

У Європарламенті закликають розслідувати злочини білоруських силовиків

У Європарламенті закликають розслідувати злочини білоруських силовиків Фото: Європарламент (europarl.europa.eu)

Депутати вимагають звільнити всіх політичних в'язнів у Білорусі

Співголови Парламентської асамблеї Східного Партнерства (Euronest) засуджують дії влади Білорусі щодо учасників мирних протестів. Вони закликають Європарламент створити спецкомітет для сприяння міжнародного розслідування цих злочинів.

Про це йдеться в заяві керівників Euronest євродепутата Андріса Кубілюса і депутата Верховної Ради України Івана Крулька, яке оприлюднена на сайті Литовської делегації в складі Європарламенту.

Як повідомляється, співголови Парламентської асамблеї "Східного Партнерства" засудили "непропорційне" насильство і тортури, що застосовуються проти білорусів режимом Лукашенка, а також грубі спроби фальсифікувати результати президентських виборів 9 серпня.

"Незалежні дані екзит-полів, і прозора робота регіональних виборчих комісій, які не стали виконувати директиви нелегітимного пана Лукашенка, свідчать, що народ Білорусі зробив свій вибір на користь пані Тихановской, який має поважатися владою Білорусі", - йдеться в документі.

Крім того, депутати вимагають звільнити всіх політичних в'язнів у Білорусі.

Нагадаємо, 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори, на яких чинний президент Олександр Лукашенко набрав 80,23%. У опозиційного кандидата Світлани Тихановской 9,90% голосів.

Раніше верховний представник ЄС з міжнародних справ Жозеп Боррель закликав владу Білорусі звільнити заарештованих протестувальників.

Крім того, у МВС Білорусі заявили, що під час протестів вчора були затримані ще близько 700 чоловік.