ua en ru

У Європарламенті пригрозили накласти вето на переговори по Brexit

У Європарламенті пригрозили накласти вето на переговори по Brexit Фото: Європарламент (twitter.com/Europarl_EN)

В ЄП вважають, що Британія після Brexit відмовляється гарантувати всі права громадян ЄС, що проживають там

Європейський парламент загрожує накласти вето на переговори щодо виходу Великобританії зі складу Європейського союзу в разі, якщо Британія не погодиться поліпшити умови, при яких громадяни ЄС зможуть залишатися у Сполученому Королівстві. Про це сказано в заяві Європарламенту, передає Deutsche Welle.

Так, у підписаному членами координаційної групи Європарламенту документі на ім'я голови делегації ЄС на переговорах про вихід Британії зі складу союзу Мішеля Барньє йдеться, що європарламентарі не можуть погодитися з пропозицією Лондона, зробленою у кінці червня.

Тоді прем'єр-міністр країни Тереза ​​Мей заявила, що Лондон надасть можливість 3,2 млн громадян країн ЄС, які живуть у Сполученому королівстві, подати заяву про надання права проживання там після того, як Великобританія відмовиться від членства в Євросоюзі.

На думку ЄП, озвучена Мей пропозиція свідчить про те, що Великобританія після виходу з Євросоюзу відмовляється гарантувати всі права громадян ЄС, які проживають там, якими вони користуються на даний час.

Відзначається, що в Європарламенті вважають це порушенням принципу, згідно з яким після завершення процесу Brexit всім європейцям в Британії повинні бути надані ті ж права, що і 1,2 млн жителів Британії, що залишаються у країнах в ЄС. Замість цього, вважають в Брюсселі, Лондон намагається надати європейцям "статус другого класу".

Нагадаємо, як повідомлялося, у парламент Великобританії незабаром внесуть законопроекти щодо виходу країни зі складу Європейського союзу (Brexit).