ua en ru

Європарламент сьогодні розгляне посилення санкцій проти Росії і постачання зброї Україні

Європарламент сьогодні, 18 вересня, розгляне прийняття більш жорстких санкцій щодо Росії, а також питання постачання зброї в Україну.

Європарламент сьогодні, 18 вересня, розгляне прийняття більш жорстких санкцій щодо Росії, а також питання постачання зброї в Україну. Про це йдеться в проекті спільної резолюції Європарламенту, передає Дзеркало тижня.

У тексті резолюції перерахований ряд пунктів зі звинуваченнями на адресу Росії, серед яких: регулярне порушення бойовиками мінського протоколу про перемир'я, прийнятого 5 вересня; анексія Криму; вбивство в Луганську бойовиками почесного консула Литви; падіння малайзійського Boeing MH-17 над Донбасом та блокування розслідування цієї події; введення Росією санкцій проти ЄС та ін.

У зв'язку з цим Європарламент може закликати ЄС до розширення санкцій проти РФ.

"Європарламент закликає ЄС продовжувати, розширювати та посилювати санкції для досягнення повномасштабної економічної блокади фінансової та економічної сфер Росії, виключити з ядерної співпраці та системи Swift, і накласти повне ембарго на експорт зброї в Росію", - йдеться в пункті.

Санкції, передбачені проектом, повинні бути заглиблені у фінансовій, енергетичній та військовій сферах, включаючи продукцію подвійного призначення і "чутливі" технології.

У проекті резолюції міститься заклик забрати у РФ право проводити змагання "Формула-1" восени 2014 р. і чемпіонат світу з футболу в 2018 р.

Також у проекті резолюції міститься заклик до надання Україні військової допомоги.

"Європарламент приймає до уваги той факт, що держави-члени на двосторонньому рівні можуть надати Україні необхідну зброю, технологій і ноу-хау в сфері оборони і безпеки; підкреслює, що така можливість була схвалена на саміті НАТО в Ньюпорті; вважає, що ЄС повинен заохочувати держави-члени діяти таким чином", - йдеться в одному з пунктів резолюції.

Нагадаємо, 12 вересня 2014 р. набрали чинності нові санкції ЄС проти Росії. Обмежувальні заходи торкнулися трьох великих російських паливно-енергетичних компаній, російських оборонних концернів, провідних банків РФ і т.д. Крім цього, були введені персональні санкції.