ua en ru

Європарламент закликав Білорусь припинити переслідування журналістів

Європарламент закликав Білорусь припинити переслідування журналістів Фото: Європарламент (European Parliament)

У ЄП прийняли резолюцію щодо свободи слова в Білорусі

У Європейському парламенті (ЄП) більшістю голосів прийняли резолюцію щодо свободи слова у Білорусі. Про це повідомляє РБК-Україна із посиланням на брюссельського кореспондента "Радіо Свобода" Рікарда Йозвяка.

"Європейський парламент більшістю прийняв резолюцію, яка закликала Білорусі "припинити будь-які судові переслідування, залякування та погрози" журналістам та незалежним засобам масової інформації та дозволити всім інформаційним порталам вільно діяти", - написав Йозвяк у Twitter.

Європарламент закликав Білорусь припинити переслідування журналістів

Нагадаємо, 7 серпня 2018 року у Білорусі була порушена справа про незаконний доступ до платних матеріалів агентства БелТА. Тоді були затримані головний редактор Tut.by Марина Золотова, редактор порталу Ганна Калтигіна і журналіст БелаПАН Тетяна Коровенкова. Глава БАЖ Андрій Бастунець повідомляв, що у справі затримали вісім людей. Пізніше затримали п'ятеро журналістів сайту Realt.by і DW Павла Биковського. 9 серпня затриманих журналістів звільнили з-під варти.

ОБСЄ закликала владу Білорусі звільнити затриманих журналістів. Зокрема, представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір висловив стурбованість ситуацією навколо співробітників ЗМІ в цій країні. За його словами, затримання журналістів "викликають серйозне занепокоєння з приводу поваги до незалежних ЗМІ в Білорусі".

Згодом стало відомо, що фігурантам справи про незаконний доступ до інформації агентства БелТА тимчасово закрили виїзд з країни.