ua en ru

Європарламент ухвалив резолюцію щодо ситуації в Україні

Європейський парламент сьогодні, 25 листопада, на своему засіданні ухвалив резолюцію щодо ситуації в Україні. Про це повідомляється на офіційному сайті Європарламенту.

У резолюції, зокрема, Європейський парламент:
- наголошує на своїй стурбованості дедалі більшим числом свідчень та вірогідних повідомлень про те, що демократичні права та свободи, такі як свобода зібрань, свобода вираження та свобода засобів масової інформації, протягом останніх місяців перебувають під тиском.

- висловлює стурбованість суперечливими повідомленнями міжнародних та неурядових організацій про проведення місцевих і регіональних виборів 31 жовтня, бере до уваги зауваження про фальсифікації та крутійства, висловлені деякими лідерами опозиції.

- закликає компетентні органи влади України провести швидке та прозоре вивчення та в належний час зробити відповідні висновки щодо вдосконалення виборчого законодавства, що є неповним і таким, що обмежує права, з огляду на... майбутні вибори.

- закликає українську владу утриматися від будь-якого втручання до майбутніх передвиборчих кампаній, зокрема нереєстрації кандидатів та партій, тиску на опозицію та ЗМІ.

- закликає органи влади повністю розслідувати всі повідомлення про замахи на права і свободи, і засудити будь-яке виявлене насильство, та розслідувати роль СБУ з огляду на втручання до виборчого процесу.

- висловлює стурбованість випадками насильства та залякування журналістів та зникненням журналіста «Нового стилю» Василя Климентьєва 11 серпня; висловлює переконання, що українська влада вживе всіх необхідних заходів для завершення розслідування.

- висловлює стурбованість останніми подіями, що можуть підважити свободу слова та плюралізм ЗМІ, закликає владу вжити всіх необхідних заходів, щоб захистити ці основоположні ознаки демократичного суспільства та утриматися від будь-яких спроб контролювати, прямо чи опосередковано, зміст повідомлень національних ЗМІ; наголошує на крайній необхідності законодавчого реформування сектору медіа.

Раніше повідомлялося, що напередодні було оприлюднено проект резолюції Європейського парламенту щодо становища в Україні, що за нього сьогодні має голосувати цей представницький орган ЄС.

Нагадаємо, 10 листопада ц.р. Європейський парламент знову переніс голосування щодо резолюції про ситуацію в Україні на другу частину листопадової сесії 22-25 листопада.

Раніше віце-голова групи ЄНП Гуннар Хекмарк заявив, що Європейська народна партія підготувала проект нової резолюції щодо України і буде наполягати на його прийнятті 11 листопада. "Ми вирішили, що цей документ потрібно прийняти якомога швидше", - заявив він.

Нагадаємо, раніше представники делегації ЄП в Україні оголосили про досягнення угоди між політичними групами про перенесення цього питання на період після саміту Україна-ЄС. У ЄНП не вистачає голосів, щоб самостійно затвердити документ на поточному тижні. Група контролює лише близько третини голосів ЄП, при цьому в ній існує внутрішня опозиція.
Як відомо, 21 жовтня ц.р. Європарламент відклав розгляд резолюції щодо ситуації в Україні на наступну сесію, яка повинна відбутися 10-11 листопада в Брюсселі.
У Європарламенті були зареєстровані чотири проекти резолюції відносно України від різних політичних сил і ще один - загальний, узгоджений представниками всіх політичних груп. У ньому, зокрема, пропонувалося висловити стурбованість великою кількістю тверджень і достовірних повідомлень про те, що демократичні свободи і права, такі, як свобода зборів, свобода висловів і свобода засобів інформації, останнім часом знаходяться під загрозою.

Нагадаємо, 5 жовтня ц.р. Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) ухвалила резолюцію, в якій висловила стурбованість утисками основних демократичних свобод в Україні, на які останнім часом скаржаться політичні сили, неурядові організації і представники українських ЗМІ.