ua en ru

Європарламент підтримав скасування візового режиму для Косово

Європарламент підтримав скасування візового режиму для Косово Фото: Європарламент (flickr.com/european_parliament)

За початок переговорів з цього питання проголосувало 420 євродепутатів

Європейський парламент підтримав рішення про початок переговорів із Європейською радою щодо скасування візових вимог для Косово. Про це йдеться у прес-релізі Європарламенту.

У ході пленарного засідання в четвер, 13 вересня, за таке рішення проголосувало 420 євродепутатів. Ще 186 проголосували проти та 22 утрималися.

Зазначається, що пропозиція про надання безвізового доступу в ЄС народу Косово була вже схвалена членами Європарламенту з питань громадянських свобод у вересні 2016 року до виконання всіх необхідних критеріїв, зокрема ратифікації прикордонного угоди з Чорногорією.

Це був один з 95 критеріїв, встановлених в діалозі з лібералізації візового режиму з ЄС, який почався в 2012 році. Минулого місяця Європейська комісія підтвердила, що Косово виконало всі вимоги, в тому числі щодо боротьби з організованою злочинністю і корупцією.

Додамо, що асамблея Косово схвалила угоду про демаркацію кордону з Чорногорією 21 березня 2018 року. На сьогодні це остання балканська країна, яка ще немає безвізового доступу в ЄС

Нагадаємо, 26 серпня 2018 року президент Сербії Олександр Вучич і лідер Косова Хашим Тачі на панельній дискусії в Австрії публічно виступили за обмін територіями.