ua en ru

Європа зацікавлена у співпраці зі стабільною Україною, - політолог

Ескалація напруженості в Україні, а тим більше силові зіткнення між прихильниками і противниками чинної влади закриють Україні дорогу в Європу і, навпаки, відкриють - в Росію. При цьому мова буде йти не про співпрацю з Росією, а про "здачу" України сусідній державі, а, можливо, і про найгіршому варіанті такий "здачі" - через розкол держави і суспільства. Таку думку висловив президент Української академії політичних наук Микола Михальченко.

"І "верхи" і народ повинні зрозуміти очевидну річ: Європа зацікавлена у співпраці зі стабільною Україною, в якій виконуються закони, в якій працює виробництво і населення - більш-менш платоспроможне. "Витягати" кризову Україну, а тим більше Україну в стані громадянської війни не буде ні Європа, ні США. А ось Росія готова витягнути (в сенсу потягнути на себе) якщо не всю країну, то, принаймні, її половину, південно-схід. Тому в ескалації напруженості немає інтересу українських правлячих груп, немає інтересу переважної більшості населення, немає інтересу Заходу. Є лише один інтерес, про який я сказав", - зазначив Микола Михальченко.

"Опозиція сьогодні опинилася у вкрай складному становищі. З одного боку, вона розуміє, що, продовжуючи зберігати "градус" в суспільстві, вона грає на користь Росії. З іншого боку, пом'якшити риторику, відмовитися від категоричних вимог вона не може, оскільки це викличе нерозуміння Майдану. Єдиний варіант - як для опозиції, так і для влади: треба переступити через особисті амбіції, нерозуміння і разом спробувати пояснити людям, що загрожує цілісності країни подальша ескалація напруженості", - сказав експерт.

За словами Миколи Михальченка, в даному випадку на поступки повинні піти і влада, і опозиція, і Майдан. Президент заявив, що інцидент з побиттям студентів 30 листопада буде розслідуваний і винні - покарані. Важливо, щоб це не залишилося словами. У той же час, мислячі люди повинні відмовитися від гасел, реалізувати які мирним шляхом неможливо", - сказав Микола Михальченко.