ua en ru

Європа потребує більш ефективного органу незалежного спостереження за бюджетами країн єврозони, - Штарк

Європа потребує більш ефективного органу незалежного спостереження за бюджетами країн єврозони, який може бути створений негайно, без зміни законів Євросоюзу, заявив член керуючої ради Європейського Центробанку Юрген Штарк, передає Reuters з посиланням на Латвійське радіо.

"Я запропонував створити новий інститут, новий комітет, який можна було б назвати Європейське бюджетне управління. Бюро було б незалежним і могло б почати працювати без величезної кількості формальностей, оскільки його створення не потребує зміни Лісабонського договору", - сказав член керуючої ради ЄЦБ.

За його словами, така установа могла б також виступати в ролі радника на національному та європейському рівнях. "Новий наглядовий орган міг би приступити до роботи негайно, і його першим завданням став би контроль за виконанням бюджетних норм (країн Євросоюзу)", - заявив Штарк.

На думку Штарка, Європейське бюджетне управління, як він його собі уявляє, могло б стати ядром єдиного міністерства фінансів єврозони, коли воно почне своє існування.