ua en ru

Європа готова надати Україні газ, - Меркель

Європа готова надати Україні газ. Про це сьогодні журналістам у Вільнюсі заявила канцлер ФРН Ангела Меркель, передає Deutsche Welle.

Європа готова надати Україні газ. Про це сьогодні журналістам у Вільнюсі заявила канцлер ФРН Ангела Меркель (на фото), передає Deutsche Welle.

"Європа в майбутньому надасть газ, якщо Україна цього захоче", - запевнила Меркель.

Канцлер ФРН дала зрозуміти, що розуміє причини, які змусили Україну відмовитися від підписання угоди у Вільнюсі.

За її словами, Президент України розповів їй про "багато труднощів в економіці, зокрема, стосовно газопостачання".

Зазначимо, Меркель також заявила, що Європейський Союз має намір провести серйозну розмову з Росією щодо України. "Ми як Європейський Союз маємо поговорити з Росією, щоб уникнути "ми або вони" підходу щодо України. Це займе багато часу, і тут якраз роль для Німеччини, яку вона може зіграти", - сказала Меркель.

Канцлер ФРН також наголосила, що ЄС досі налаштований на співпрацю з Україною, однак процес підписання угоди про асоціацію може зайняти досить тривалий час.

"Часових рамок немає. Цей історичний процес може тягнутися довго", - сказала Меркель.

Сьогодні проходить другий день саміту Східного партнерства у Вільнюсі, на ранок сьогоднішнього дня була запланована церемонія підписання документів. Під час цієї церемонії відбулося офіційне парафування угод про асоціацію Грузії і Молдови з Європейським Союзом, підписання угоди про спрощення візового режиму між ЄС і Азербайджаном, проте з Україною ніякого документу підписано не було, навіть очікуваної деякими політичними експертами рамкової угоди про наміри. Так, Україна залишилася без асоціації з ЄС.

Останні декілька років керівництво країни і особисто Президент Віктор Янукович багато разів підкреслювали, що курс країни на євроінтеграцію і в перспективі на отримання членства в ЄС, першим кроком до якого повинна стати асоціація, незмінні.

Проте 21 листопада Кабінет міністрів України припинив підготовку до підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом. Також уряд розпорядився відновити активний діалог з Росією і іншими країнами Митного союзу і державами СНД щодо пожвавлення торговельно-економічних зв'язків з метою збереження і зміцнення спільними зусиллями економічного потенціалу. Представники Росії і ЄС звинуватили один одного в шантажі України з цього питання.

Через останніх зовнішньополітичні події країну охопили вуличні акції протесту, почався Євромайдан. В неділю, 24 листопада, в Києві мітингували проти рішення уряду близько 100 тис. осіб.