ua en ru

Європа повинна підтримувати внутрішній видобуток газу в Україні, - Алан Аптер

Європа повинна підтримувати внутрішній видобуток газу в Україні, - Алан Аптер Приватно-державне партнерство здатне зробити з України експортера газу

Голова Ради директорів Burisma Group впевнений, що уряд має підтримувати енергетичний сектор

Європа повинна підтримувати внутрішній видобуток газу в Україні. Про це пише голова Ради директорів Burisma Group Алан Аптер у своїй колонці на Comment Central.

"Уряд повинен підтримувати енергетичний сектор, дозволивши приватним компаніям інвестувати в майбутнє країни. Для стимулювання розвідки та видобутку газу необхідно знизити ренту на його в\идобуток. Від розвитку газової індустрії виграє як приватний сектор, так і держава: збільшення виробництва веде до збільшення доходів і, в результаті – до поповнення національних і місцевих бюджетів", – зазначив він.

За словами Аптера, в довгостроковій перспективі потенціал України стати великим виробником природного газу величезний, потенційно Україна може стати експортером газу до Європи. Він зазначив, що країна володіє величезними запасами вуглеводнів. В останні роки приватні виробники газу, такі як компанія Burisma, інвестували значні кошти у виробництво, впровадили інноваційні методи сейсморозвідки і буріння, щоб збільшити видобуток. Цей тренд може продовжуватися тільки при активній підтримці з боку уряду та місцевої влади, впевнений Аптер.

Він вважає, що доцільно створювати державно-приватні партнерства, які дозволяють одночасно залучати інвестиції як державного, так і приватного секторів. Така форма співпраці, на його думку, на сьогоднішній день є невід'ємним компонентом державної політики в глобальному співтоваристві. Вона економічно вигідна і забезпечує ефективний механізм реалізації державної політики. Зміни в українському законодавстві в кінці 2015 року відкрили можливості для збільшення інвестицій, і подальші реформи могли б ще більше зміцнити становище енергетичного сектора, пише Аптер.

"Підтримка, спрямована на досягнення енергетичної незалежності країни, повинна бути однією з фундаментальних стратегічних цілей України на майбутні роки. Ми як і раніше закликаємо уряд та учасників ринку реформувати український газовий ринок, грунтуючись на кращих європейських практиках. Вкрай важливо, щоб українські учасники ринку, інвестори в інфраструктуру країни та іноземні партнери розглядали Україну як надійного партнера. Якщо компанії приватного і державного сектора, уряд і міжнародне співтовариство будуть працювати спільно ми зможемо зробити енергетичну незалежність України реальністю", – йдеться у колонці голови Ради директорів Burisma Group.