ua en ru

Європа давно пройшла етап підвищення пенсійного віку для жінок - експерт

Стимулювання пізнішого виходу на пенсію - це єдино можлива для України дорога до того, що збалансувало пенсійної системи, вважає заступник директора "Бюро економічних і соціальних технологій" ("БЕСТ") Владислав Комаров.

За його словами, забезпечення витрат Пенсійного фонду України складає 17% ВВП (у європейських країнах цей показник - 8-10%, в США - 5-6% ВВП). При цьому пенсії більшості українців залишаються маленькими. "Основний блок реформи - підвищення пенсійного віку. Ми можемо нічого не змінювати ще рік-два, але проблема сама по собі не розсмокчеться. Грошей для дотацій в бюджеті немає. Пенсійний вік в Україні залишається найнижчим серед європейських країн. Підвищення його для жінок до 60 років пройшла вся Європа", - відзначає експерт.

За його словами, доведення пенсійного віку для жінок до рівня чоловіків - це крок на довгострокову перспективу. "Противники законопроекту говорять про те, що вирівнювання пенсійного віку в перші три роки дає дуже мало. Ціна питання, за різними оцінками, складає два-три мільярди гривень. А раз це нічого не дає, то, мовляв, навіщо підвищувати пенсійний вік. Раз короткострокової вигоди не видно, то давайте взагалі нічого не робити. Як для політиків - логіка зрозуміла, але з економічної точки зору вона збиткова", - підкреслив Комарів.

Він зазначив, що якщо не прийняти реформу, то вже до 2014 р. кількість пенсіонерів і кількість що працюють буде зразкове однаково. "Без вживання заходів по стабілізації пенсійної системи і введенню загальнообов'язкового державного страхування, тобто другого рівня пенсійної системи, ми зіткнемося з декількома проблемами: або треба буде зменшувати пенсії, або збільшувати дотації для Пенсійного фонду, або підвищувати пенсійний вік", - вважає економіст.

Нагадаємо, уряд вніс на розгляд парламенту доопрацьований варіант законопроекту про пенсійну реформу, в якому залишилася норма про підвищення пенсійного віку для жінок до 60 років. В той же час документ містить низку принципових змін. Зокрема, для жінок передбачена можливість в перехідній період вийти на пенсію в 55 років. Пенсії передбачається обмежити 10-ма мінімумами, у тому числі і для тих, кому виплати вже були призначені, а єдиноразові компенсації при виході на пенсію пропонується розповсюдити на працівників соціальної сфери, а не лише на медиків, вчителів і працівників культури.