ua en ru

Єврокомісія наступного тижня розгляне санкції проти Польщі

Єврокомісія наступного тижня розгляне санкції проти Польщі Фото: Матеуш Моравєцький (flickr.com premierrp)

Процедура має розпочатися у середу, 21 грудня

Наступного тижня Європейська комісія відкриє процедуру проти Польщі, яка може призвести до призупинення права голосу Польщі в Європейському союзі через побоювання, що Варшава не дотримується верховенства права. Про це заявив польський прем'єр-міністр Матеуш Моравєцький, передає Reuters.

Процес, який називається в жаргоні ЄС "процедура статті 7" походить від назви статті у договорі ЄС, яка говорить, що всі країни Євросоюзу повинні поважати загальні цінності ЄС, включаючи верховенство права, має розпочатися в середу.

"Якщо процес уже розпочався і, наскільки я розумію, вже було прийнято рішення, що наступної середи Європейська Комісія планує почати "процедуру статті 7". І, швидше за все, вона спрацює", - заявив Моравєцький.

Також він назвав цю процедуру несправедливою і запевнив, що до початку голосування проведе переговори із партнерами Польщі.

Нагадаємо, Сейм Польщі (нижня палата парламенту) 8 грудня 2017 року ухвалив два закони - про Верховний суд та Державну раду судочинства - авторства президента Анджея Дуди, які раніше було піддано критиці у Європейському союзі.