ua en ru

Єврокомісія розслідує можливий картельну змову на ринку фінінструментів, похідних від ставки Euribor

Єврокомісія (ЄК) підтвердила виїмку документів у кількох великих банків у справі про маніпуляції європейської міжбанківської ставкою пропозиції Euribor (Euro Interbank Offered Rate). Про це йдеться в оприлюдненому сьогодні прес-релізі європейського антимонопольного органу.
Згідно з опублікованим документом, Єврокомісія вважає, що банки могли порушити антимонопольне законодавство, вступивши в картельну змову на ринку фінансових інструментів (який оцінюється в трильйони євро), похідних від ставки Euribor. При цьому в повідомленні ЄК не вказується, про які банки йде мова.
Зазначимо, що виїмка документів - це попередній етап. За його результатами європейський антимонопольний регулятор може почати розслідування.
Ставка Euribor - усереднена процентна ставка за міжбанківськими кредитами, що надаються в євро, - встановлюється 44 банками і базується на процентних ставках, за якими ці банки надають кредити іншим фінансовим установам.
Раніше американські ділові ЗМІ повідомили, що європейські регулятори зацікавилися механізмами встановлення ставки Euribor. У брюссельській компанії Euribor EBF, яка надає інформацію про ставку Euribor і похідних від неї інструментах, заявили, що не вважають можливою маніпуляцію ставкою, оскільки вона визначається на основі інформації, одержуваної від більш ніж 40 банків, - на відміну від ще більш поширеною ставки міжбанківського ринку Libor, у розрахунку якій беруть участь лише 15 банків.