ua en ru

Єврокомісія висунула п'ять додаткових вимог до України для скасування віз

Єврокомісія висунула п'ять додаткових вимог до України для скасування віз Фото: ЄС

Єврокомісія вимагає виправити "прогалини" у запуску і роботі антикорупційних органів

Європейська комісія висунула п'ять додаткових вимог для введення безвізового режиму для України з Європейським союзом. Про це йдеться в звіті Єврокомісії.

Зокрема, у пункті 2.3.1.3 "Запобігання та боротьба з корупцією" звіту йде мова про вимоги виправити "прогалини" у запуску і роботі антикорупційних органів. Так, у Єврокомісії вважають, що "НАБУ (Національне антикорупційне бюро - ред.) не може повноцінно функціонувати без Спеціальної антикорупційної прокуратури (главу якій 1 грудня призначив генпрокурор Віктор Шокін - ред.). У той час як створення антикорупційної прокуратури почалося, під сумнівом залишається його незалежність".

Крім того, Єврокомісія рекомендує Україні вдосконалити законодавство по роботі Антикорупційного бюро та антикорупційної прокуратури, щоб забезпечити прозорість і незалежність призначення і звільнення керівників та прокурорів прокуратури.

Також у цьому пункті єврочиновники згадали створення і запуск Нацагентства по запобіганню корупції. Єврокомісія відзначає прогрес у запуску ще одного антикорупційного відомства, особливо після перезапуску конкурсу з відбору керівників відомства 28 серпня 2015 року.

Разом з цим Єврокомісія вказує на те, що закони про арешт і спецконфискации майна корупціонерів, які Верховна Рада прийняла з поправками 9 листопада, "суттєво обмежують роботу Агентства по розшуку та управління активами (9 грудня президент підписав закон про створення Агентства - ред.)".

висновок пункту 2.3.1.3 "Запобігання та боротьба з корупцією" Єврокомісія рекомендує Україні:

1. До кінця першого кварталу 2016 року повністю запустити роботу Національного антикорупційного бюро та Спеціальної антикорупційної прокуратури;

2. До кінця першого кварталу 2016 року забезпечити незалежну роботу антикорупційної прокуратури, в тому числі шляхом внесення змін до закону "Про прокуратуру", які б гарантували незалежність відбору та звільнення керівництва відомства;

3. До кінця першого кварталу 2016 року запустити роботу Нацагентства по запобіганню корупції;

4. Прийняти (змінити - ред.) законодавство у сфері арешту і спецконфискации;

5. Передбачити у державному бюджеті кошти на нормальне функціонування антикорупційних органів, у тому числі Антикорупційного бюро.

Нагадаємо, Європейська комісія схвалила звіт щодо безвізового режиму України з ЄС.