ua en ru

Єврокомісія підтвердила готовність української ГТС до опалювального сезону

Єврокомісія підтвердила готовність української ГТС до опалювального сезону Фото: Єврокомісія схвалила готовність ГТС України до опалювального сезону

За результатами тестування НАК "Нафтогаз України" отримав низку рекомендацій

Європейська комісія у рамках співробітництва з Україною щодо посилення безпеки поставок газу провела успішне тестування української газотранспортної системи. Про це повідомляє прес-служба НАК "Нафтогаз України".

"Представники Спільного дослідного центру Генерального директорату Європейської комісії разом із представниками НАК "Нафтогаз України", ПАТ "Укртрансгаз" і Міністерства енергетики та вугільної промисловості досліджували сценарії можливих кризових ситуацій з поставками природного газу в Україну", - йдеться у повідомленні.

Як повідомляється, тестування передбачало виявлення ризиків для української ГТС в опалювальному сезоні 2017-2018 років та аналіз сценаріїв кризових ситуацій, ймовірності та наслідків їх настання, а також оновлення гідравлічної моделі, яка дозволяє проводити моделювання ситуацій в ГТС з урахуванням реальних умов роботи системи.

За результатами тестування, комісія надала НАКу низку рекомендацій.

Дослідження проводилося на кошти Єврокомісії в рамках надання технічної допомоги Україні. Проект реалізується вже другий рік (починаючи з 2016 року) і в цілому розрахований на три роки.

Спільний дослідницький центр Генерального директорату Європейської комісії (Directorate General-Joint Research Center, DG-JRC) - орган Європейської комісії, відповідальний за методологічне супроводження підготовки до виникнення кризових ситуацій у газовій сфері в усіх державах-членах ЄС.

Нагадаємо, раніше в "Укртрансгазі" заявляли про загрозу зриву опалювального сезону з-за неготовності ГТС.

Підприємство звернулося до президента Петра Порошенка, прем'єр-міністра Володимира Гройсмана та секретаря Ради національної безпеки і оборони Олександра Турчинова з проханням провести розслідування по підготовці газотранспортної системи до опалювального сезону і вжити заходів.