ua en ru

В "Укртрансгазі" заявляють про загрозу зриву опалювального сезону через неготовність ГТС

В "Укртрансгазі" заявляють про загрозу зриву опалювального сезону через неготовність ГТС Фото: газотранспортну систему можуть не встигнути підготувати до холодів (104.ua)

За даними колективу, програми техобслуговування і ремонту ГТС виконані менш, ніж на чверть

Через низький рівень готовності української газотранспортної системи (ГТС) до зими майбутній опалювальний сезон знаходиться під загрозою зриву. Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "Залишитися з трубою: "Нафтогаз" звинувачують у можливому зриві опалювального сезону".

Зокрема, у розпорядженні РБК-Україна виявилося три листи, в яких колектив ПАТ "Укртрансгаз" (УТГ) звертається до президента Петра Порошенка, прем'єр-міністра Володимира Гройсмана та секретаря Ради національної безпеки і оборони Олександра Турчинова з проханням провести розслідування по підготовці газотранспортної системи до опалювального сезону і вжити заходів

З листів випливає, що приводів для скарг у співробітників "Укртрансгазу" декілька, і перший серед них - низький рівень підготовки ГТС до зими.

"За перше півріччя 2017 року програми технічного обслуговування і поточних ремонтів виконано лише на 24%, а інвестиційна програма - на 4%", - сказано в листах.

На думку колективу держкомпанії, з-за цього "успішне проходження опалювального сезону перебуває під загрозою зриву".

Втім, у правлінні "Укртрансгазу" з позицією колективу не згодні і оприлюднені у зверненнях співробітників цифри називають маніпулятивними.

"Існує кілька показників, які свідчать про виконання компанією технічних регламентів та фінансових програм поквартально, - заявив РБК-Україна член правління ПАТ "Укртрансгаз" Сергій Олексієнко. - Важливо розуміти, що не кожен квартал протягом року несе однакове фінансове навантаження".

За його словами, згідно з фінансовим планом "Укртрансгазу" на 2017 рік, який погоджений з правлінням та наглядовою радою НАК "Нафтогаз України" (який є акціонером УТГ, - ред.), істотна частка робіт заплановано на III і IV квартали.

"Говорити про виконання ремонтів за рік у 24% - це маніпуляція. Оскільки, по-перше, некоректно порівнювати два кварталу до року, по-друге, якщо дивитися поквартально, то в першому кварталі план по поточних ремонтах був перевиконаний на 26%, а в другому виконання склало 85%", - запевнив Олексієнко.

У той же час, з цими аргументами не погоджуються представники колективу "Укртрансгазу".

"Тобто, це означає, що ми повинні будемо основні ремонти здійснювати в зимовий період, коли опалювальний сезон вже в розпалі і вартість робіт в рази вище", - зазначив директор однієї з філій УТГ, який підписав звернення до влади, але не побажав назвати своє ім'я.

Нагадаємо, раніше Володимир Гройсман заявив, що уряд активно готується до опалювального сезону і накопичує необхідні для його проходження запаси.