ua en ru

Єврокомісія не підтримає будівництво "Північного потоку-2"

Єврокомісія не підтримає будівництво "Північного потоку-2" Фото: Єврокомісія (flickr_com_photosmartinschulz)

Єврокомісія має два бачення щодо способів протидії реалізації проекту "Північного потоку-2"

Європейська комісія не підтримує російський проект будівництва "Північного потоку-2", який передбачає прокладання газопроводу через Балтійське море. Про це повідомив гендиректор Директорату з питань енергетики Європейської комісії Домінік Рісторі під час прес-конференції у Києві, передає РБК-Україна.

"Наша позиція абсолютно чітка. Ми вважаємо, що "Північний потік-2" не сприяє диверсифікації маршрутів постачання газу. Відповідно, якщо його буде побудовано, то він не буде підтриманий з боку Єврокомісії та Європарламенту. Якщо він буде побудований, то він буде порушувати принципи закладені до Європейського законодаства. Зокрема, принципи прозорості, недискримінаційності", - заявив Рісторі.

Він наголосив, що Єврокомісія має два бачення щодо способів протидії реалізації проекту "Північного потоку-2", одним з яких є внесення змін до Газової директиви ЄС.

"Наразі в нас є два бачення, як діяти далі. Перше - це надання мандату про проведення переговорів з РФ щодо "Північного потоку-2". А другий - це внесення змін до Газової директиви Європейського союзу для того, щоб поширити вимоги директиви на усі транспортні мережі. В тому числі, на трубопроводи третіх країн. Наразі вже пропозиція була проголосована у ЄП. У Європейській раді відбуваються обговорення цього питання", - додав він.

Нагадаємо, представник делегації комітету Європейського парламенту у закордонних справах Лайма Андрікієне заявила нещодавно, що проект "Північний потік - 2" шкідливий для Європи і є проектом Кремля.