ua en ru

Єврокомісія чекає від Іспанії швидкого впровадження заходів для забезпечення фінансової стабільності

Єврокомісія чекає від Іспанії швидкого впровадження заходів із забезпечення фінансової стабільності, особливо на рівні регіональних структур, чиє фінансове благополуччя визначить фіскальну стратегію країни. ЄК розраховує також до кінця місяця отримати від Іспанії повномасштабний проект програми структурних реформ і кроків по забезпеченню фінансової стабільності на 2013-2014 рр. Як відзначили представники ЄК, питання, що стосуються вибору заходів, залишаються повністю в компетенції іспанського уряду, передає Reuters.

Іспанія опинилася в центрі пильної уваги європейської влади на тлі слабких успіхів у проведенні програми фіскальної консолідації і зростання прибутковості по держоблігаціях країни. Раніше країна оприлюднила проект бюджету на 2012 р., що передбачає економію 37 млрд євро, який отримав позитивні відгуки ЄК.

На початку березня ц.р. іспанська влада буквально "приголомшила" ринки, повідомивши, що Іспанія закладе в своєму бюджеті прогнозний показник по дефіциту на 2012 р. на рівні 5,8% ВВП, що помітно перевищує узгоджені раніше з Євросоюзом 4,4% ВВП. До цього в іспанському уряді розраховували понизити бюджетний дефіцит в 2012 р. до 4,4% від ВВП, проте аналітики визнали це завдання важкоздійснюваним, оскільки воно базувалося на оцінці зростання ВВП в поточному році на 2,3%. За актуальним прогнозом Банку Іспанії, економіка країни в 2012 р. скоротиться на 1,5%. Окремі експерти прогнозують скорочення ВВП на 1,7% в поточному році.

Євросоюз відреагував достатньо різко на подібні заяви іспанської влади, зажадавши від уряду країни скоротити бюджетний дефіцит хоч би до 5,3% ВВП. У відповідь іспанська влада завірила, що зробить все можливе, щоб понизити бюджетний дефіцит до узгодженого з ЄС рівня в 5,3% ВВП, зокрема проведе додаткову програму жорсткої економії, незважаючи на активні протести населення.

Уряду Іспанії не вдалося досягти цільового показника по скороченню дефіциту бюджету на 2011 р., який кінець кінцем склав 8,5% ВВП, знизившись з 9,2% ВВП за підсумками 2010 р. Цільовий показник складав 6% ВВП.

Відзначимо, що, відповідно до підписаного 2 березня ц.р. 25 державами - членами ЄС нового європейського договору про контроль над бюджетами, держави, що порушують бюджетні розпорядження, можуть бути оштрафовані за рішенням Європейського суду на суму до 0,1% від ВВП.

Нагадаємо, згідно з заявою ЦБ Іспанії, країна занурилася в повторну рецесію.