ua en ru

Єврокомісія оштрафувала морських перевізників на 546 млн євро

Єврокомісія оштрафувала морських перевізників на 546 млн євро Фото: Прапори Євросоюзу біля будівлі Єврокомісії (European Union 2015 - European Parliament)

Кілька компаній брали участь у картельній змові

Європейська комісія оштрафувала кілька компаній на загальну суму 546 млн євро за участь у трьох різних картельних змовах у сфері морських перевезень автомобілів і постачання автозапчастин. Про це йдеться в заяві на сайті Єврокомісії.

Зокрема, Єврокомісія встановила, що чилійський морський перевізник CSAV, японські перевізники "K" Line, MOL і NYK, а також норвезько-шведський перевізник WWL-EUKOR брали участь у картельній змові, який стосувався міжконтинентальної морського перевезення автотранспорту, і наклала загальний штраф у розмірі 395 млн євро.

Домовившись, компанії спільно змінювали ціни, розподіляли клієнтів і обмінювалися комерційною інформацією, зокрема про збори і надбавки до цін для компенсації коливань курсу валют або цін на нафту.

Також під час розслідування було встановлено ще один факт порушення законодавства, що компанії Bosch (Німеччина), Denso і NGK (обидві Японії) брали участь у змові з постачанням свічок запалювання автовиробникам в Європейській економічній зоні, так і наклала загальний штраф у розмірі 76 млн євро.

У третьому розслідуванні було розкрито дві картельні змови, що стосуються поставок гальмівних систем. Перший стосувався постачання гідравлічних гальмівних систем (HBS) і в нього входили компанії TRW (США, тепер ZF TRW, Німеччина), Bosch (Німеччина) і Continental (Німеччина). Другий картель стосувався поставки електронних гальмівних систем (EBS) і включав компанії Bosch і Continental. Комісія встановила загальний штраф у розмірі 75 млн євро.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, Європейська комісія (ЄК) оштрафувала майже на мільярд євро компанію з розробки і дослідження бездротових засобів зв'язку Qualcomm, яка є постачальником Apple.