ua en ru

Єврокомісія оштрафувала 8 банків на 1,7 млрд євро через махінації з процентними ставками

Єврокомісія оштрафувала 8 європейських і американських банків на загальну суму 1,7 млрд євро через махінації з процентними ставками. Про це йдеться в матеріалах Єврокомісії.

Згідно з повідомленням Єврокомісії, банки діяли спільно, оперуючи на ринку похідних фінансових інструментів. Чотири банку полягали у картелі, який працював з процентними деривативами, номінованими в євро. Шість банків брали участь в одному і більше картелі, працюючи також з процентними деривативами, номінованими в ієнах.

Серед оштрафованих банків виявилися Citigroup, Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, J.P.Morgan, Barclays і Societe Generale. Банки підозрювалися в маніпулюванні показником усередненої процентної ставки Euribor (Європейська міжбанківська ставка пропозиції).

Віце-президент Єврокомісії Хоакін Алмунія заявив, що новини про співпрацю банків, які повинні складатися в конкурентних відносинах, є шокуючими.

Деякі з банків пішли на угоду з Єврокомісією в обмін на 10-відсоткове скорочення суми штрафу. Єврокомісія в останній раз перевіряла світові банки на предмет маніпулювання Euribor два роки тому.

Euribor є кількісним показником, використовуваним в якості основи для ціноутворення в рамках фінансових контрактів загальною сумою в 250 трлн євро - від іспанських іпотечних паперів до комплексних деривативів.