ua en ru

Єврокомісія: Естонія готова вступити в зону євро в 2011 р.

Європейська комісія підтримала прагнення Естонії прийняти євро як державну валюту наступного року. У заяві, опублікованій 11 травня, комісія зробила висновок, що Естонія відповідає всім суворим економічним критеріям, необхідним для вступу до єврозони. Таким чином, Естонія стане 17-ою країною з 27 держав-членів Євросоюзу, в яких діє євро, повідомляє служба новин "Голосу Америки".
У доповіді наголошується, що Естонією були зроблені "цілеспрямовані і ефективні спроби" для утримування державного боргу, бюджетного дефіциту і інфляції. Так, за підрахунками Єврокомісії, в річному численні індекс споживчих цін в Естонії знизився на 0.7%, тоді як допустимий ліміт інфляції для вступу до зони євро складає 1%. Не дивлячись на глибокий економічний спад, торік дефіцит державного бюджету Естонії знаходився на рівні 1,7% ВВП. У 2010-11 рр., як очікується, дефіцит досягне позначки 2,5% ВВП, що все ж таки значно нижче встановленого 3% ліміту. Державний борг Естонії в 2009 р. складав 7,2% ВВП, що також менше встановленої позначки в 60%.

Але остаточне слово про вступ Естонії до єврозони належить міністрам фінансів ЄС. Це питання внесене до порядку денного їх зустрічі в Брюсселі, запланованої на липень.
Валюта євро увійшла в обіг у 2002 р.
Заявки на вступ до єврозони подали також вісім інших країн - Польща, Угорщина, Болгарія, Чехія, Латвія, Литва, Румунія і Швеція. У доповіді Єврокомісії йдеться, що економічні показники цих країн не відповідають встановленим вимогам.