ua en ru

У Єврокомісії застерегли Туреччину від обмеження демократії

У Єврокомісії застерегли Туреччину від обмеження демократії Фото: Ґюнтер Еттінґер висловився щодо подій у Туреччині

Франк-Вальтер Штайнмаєр сподівається на покарання заколотників юридичним шляхом

Європейський комісар із цифрової економіки і суспільства Ґюнтер Еттінґер нагадав уряду Туреччини про неприйнятність подальшого обмеження демократичних прав у зв'язку з невдалою спробою військового перевороту. Про це він заявив в інтерв'ю виданню Welt am Sonntag, передає DW.

У разі, якщо президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган буде використовувати ситуацію для "урізання" основних прав, він віддалиться від цінностей ЄС і НАТО, вважає єврокомісар.

"Таким чином він свої позиції всередині країни зміцнить, але разом із тим ізолює себе від зовнішнього світу", - попередив Еттінґер.

"Я очікую, що ми продовжимо співпрацю у відповідності з принципами правової держави і нашими цінностями", - додав він при цьому.


Своєю чергою міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр висловив сподівання на покарання заколотників юридичним шляхом.

"Я виходжу з того, що відповідальним за спробу путчу особам доведеться рахуватися з правовими наслідками", - заявив глава німецького МЗС в інтерв'ю газеті Bild am Sonntag.

Водночас він знову наголосив, що німецький уряд "надає великого значення дотриманню верховенства права в Туреччині".

Нагадаємо, ввечері п'ятниці, 15 липня, в Туреччині почалася спроба путчу - військові проголосили, що "цілковито" взяли владу в свої руки та заявили про запровадження воєнного стану та комендантської години. У відповідь президент Ердоган у відеозверненні через смартфон закликав людей виходити на вулиці. Станом на ранок суботи уряд узяв ситуацію в країні під контроль. Майже 3 тисячі солдатів були затримані. Внаслідок путчу загинули щонайменше 265 осіб, майже 1,5 тисячі людей отримали поранення.