ua en ru

Єврогрупа ухвалила рішення збільшити сумарний потенціал EFSF і ESM з 500 млрд до 800 млрд євро (доповнення)

Єврогрупа ухвалила рішення збільшити сумарний кредитний потенціал антикризових фондів EFSF і ESM з поточних 500 млрд євро до 800 млрд євро, говориться в письмовій заяві Єврогрупи. Рішення Єврогрупи було ухвалене за підсумками зустрічі, що відбулася сьогодні в Копенгагені, на якій міністри фінансів країн єврозони обговорювали інструменти боротьби з борговою кризою і шляхи виходу з ситуації, що склалося. На порядку денному стояло питання збільшення кредитного потенціалу стабілізаційних механізмів.

Зазначимо, що ухвалене рішення є компромісним варіантом, якимсь усередненим рішенням між позиціями збільшення антикризового кредитного потенціалу до максимуму і збереження його на мінімумі. Зазначимо, що окремі європейські лідери (зокрема, міністр фінансів Ірландії) наполягали на істотному збільшенні кредитного потенціалу, посилаючись на те, чому тільки так можна запобігти розповсюдження боргової кризи на інші країни Європи. В той же час інші політики (наприклад, міністр фінансів Німеччини) висловлювалися проти подібних дій, зазначаючи, що альтернатива "витратити більше грошей" не є прийнятним виходом з ситуації.

Відповідно до комюніке Єврогрупи, міністри фінансів Євросоюзу схвалили збільшення сумарного кредитного потенціалу (максимального обсягу коштів, які можуть бути одночасно виділені як позики проблемним країнам) з поточних 500 млрд євро до 700 млрд євро. Остання цифра включає 500 млрд євро, які, починаючи з середини 2012 р., зможе видати постійний Європейський стабілізаційний механізм (ESM), і 200 млрд євро, вже виділені тимчасовим Європейським фондом фінансової стабільності (EFSF) на підтримку Греції, Ірландії і Португалії.

Крім того, Єврокомісія вже виділила 49 млрд євро з окремого фонду - так званого EFSM - на підтримку Ірландії і Португалії. Враховуючи також 53 млрд євро двосторонніх кредитів для Греції "в сумі, єврозона мобілізує загальну систему захисту в 800 млрд євро, або понад 1 трлн долл.", наголошується в заяві Єврогрупи.

Починаючи з липня 2012 р., ESM буде основним джерелом фінансування нових програм екстреної допомоги. EFSF в основному активно фінансуватиме вже поточні програми (програми, що стартують до липня 2012 р.). Крім того, EFSF зможе брати участь в нових програмах фінансування протягом перехідного періоду (до середини 2013 р.), поки ESM не вступить в повну силу.

Зазначимо, прем'єр-міністр Греції Лукас Пападімос не виключає, що країні може знадобитися третій пакет фіндопомоги.