ua en ru

Євро продовжує просідати перед доларом напередодні саміту щодо Греції

Євро продовжує просідати перед доларом напередодні саміту щодо Греції Фото: валюта євро

Вихід країни з валютного блоку створить прецедент

Курс євро до долара США знижується у вівторок другий день поспіль напередодні саміту країн єврозони, на якому буде обговорюватися ситуація у Греції, передає "Росія 24" з посиланням на Bloomberg.

Євро вранці у вівторок торгується в районі 1,1037 дол. порівняно з 1,1056 дол. за підсумками попередніх торгів, за які єдина європейська валюта подешевшала на 0,5%.

Вартість долара о 9:10 становила 122,65 ієни проти 122,57 ієни за підсумками минулого торгової сесії, євро перебуває близько 135,37 ієни порівняно з 135,52 ієни в понеділок.

Нагадаємо, екстрений саміт країн єврозони з обговорення ситуації у Греції після референдуму відбудеться 7 липня. Незважаючи на те що на частку Греції припадає менше 2% ВВП єврозони, вихід країни з валютного блоку створить прецедент, який може поставити під питання цілісність єврозони.

Сьогодні прем'єр-міністр Греції Алексіс Ципрас представить нову програму економії. Якщо кредитори відмовляться підтримати його і відкинуть пропозицію, країна опиниться в економічній ізоляції і може вже дуже скоро покинути єврозону.

Ципрас представить нову програму, як повідомляє BBC, на екстреному саміті єврозони, який відбудеться сьогодні. Відомо, що план включає вимогу провести боргову "стрижку", в рамках якої кредитний тягар Греції повинен скоротитися на 30%. Так, прем'єр-міністр спробує реалізувати мандат, отриманий за підсумками референдуму 5 липня, на якому греки висловили незгоду з тими умовами виходу із кризи, які були сформовані в рамках переговорів між колишніми властями країни і "трійкою" кредиторів.