ua en ru

Євразійський економічний союз обзаведеться ЄЕК - аналогом Єврокомісії, - проект договору

Євразійський економічний союз, який активно обговорюють глави держав Митного союзу (МС), буде мати постійний наднаціональний орган - Євразійську економічну комісію (ЄЕК), аналог Єврокомісії. З проекту документа про ЄЕК, схваленого на рівні прем'єр-міністрів країн МС в Санкт-Петербурзі 19 жовтня, випливає: діюча комісія Митного союзу припинить своє існування 1 липня 2012 року. На зміну їй повинна прийти нова владна структура, повноваження якої будуть суттєво розширені, чисельність і витрати на її забезпечення зростуть у десять разів, більша їх частина ляже на бюджет РФ, а вага Росії при прийнятті наднаціональним органом рішень знизиться як мінімум удвічі. У ЄЕК вже збираються багато чиновників уряду Володимира Путіна, пише "Комерсант".
Проект договору про ЄЕК був схвалений прем'єр-міністрами РФ, Казахстану і Білорусі 19 жовтня "у робочому порядку" - профільні віце-прем'єри трьох країн вносили правку в документ буквально в останні хвилини - і не публікувався. За даними видання, копію проекту навіть відповідальний секретар комісії Митного союзу (КМС) Сергій Глазьєв повинен був отримати від заступника глави відомства Олексія Лихачова лише днями. У КТЗ відмовилися коментувати документ, зазначивши лише, що в нинішній конфігурації комісія "спрацювала непогано, а Митний союз тепер йде у правове поле ЄЕП". 27 жовтня Білий дім прийняв рішення представити проект на підпис президенту Дмитру Медведєву - зустріч, на якій глави держав ЄЕП можуть підписати документ, призначена на початок листопада.
Згідно з документом, ЄЕК отримає розширені у порівнянні з КМС повноваження - окрім митно-тарифного регулювання, митного адміністрування, техрегулювання комісія буде займатися встановленням торговельних режимів з третіми країнами, валютною, макроекономічною, енергетичною та конкурентною політикою, регулюванням держмонополій, питаннями промислових і сільгоспсубсидій, держзакупівель , транспорту, міграції, фінансових ринків і "інших сфер" (ст. 3). Передбачається, що ЄЕК буде приймати рішення "на підставі голосування членів ради або членів колегії" в порядку "один член колегії - один голос" або "один член ради - один голос" (ст. 6), до ради увійде по одному віце-прем'єрові від уряду кожної країни (ст. 7), до складу колегії - по три представника кожної сторони. При цьому ухвалені рішення "входять в договірно-правову базу МС і ЄЕП" і підлягають безпосередньому застосуванню на їх території. Значні повноваження колегії торкнуться і інтересів господарюючих суб'єктів. Так, наприклад, наднаціональний орган буде мати право запитувати інформацію "у юридичних і фізичних осіб" (ст. 14). Характер запитів не конкретизовано, а необхідність для громадян підкорятися наднаціональному органу може викликати конфлікт з конституцією, який вирішується лише референдумом.
За даними джерел видання, сукупна чисельність нового органу складе понад 1,2 тис. осіб. Нагадаємо, в нині діючий секретаріат КМС, що виконує ті ж функції (усього близько 150) в рамках Митного союзу, входять 150 чоловік, при цьому КМС ніколи не скаржилася на брак співробітників. На частку ЄЕК доведеться лише завершення формування законодавчої бази ЄЕП. Імплементацією цієї бази в законодавства країн ЄЕП будуть займатися вже національні уряди, число ж нових функцій ЄЕК з питань розширення координації ЄЕП у макроекономіці, антимонопольній, міграційній політиці, регулюванні фінринків, держмонополій і держзакупівель не перевищує 30.
Для роздування штатів ЄЕК передбачені повноваження щодо створення департаментів, які будуть готувати рішення і займатися моніторингом у підвідомчих галузях, і консультативних органів. Оплачувати їх діяльність, як і діяльність всієї комісії, відповідно до ст. 6, буде в основному бюджет РФ: "Фінансування... здійснюється на підставі бюджету комісії... формується за рахунок пайових внесків сторін, визначених пропорційно нормативам розподілу сум ввізних митних зборів". Нагадаємо, що в Митному союзі на РФ припадає 87,97% усіх мит. Хоча в договорі на місці перебування ЄЕК стоїть прочерк, для неї вже підібрано будинок у Москві на Мосфільмовскій вулиці - з числа активів банку ВТБ, що не знайшли покупців на ринку, пише видання.
Це, втім, не єдина ціна, яку РФ доведеться заплатити за підписання договору про ЄЕК. Правка документа до останньої хвилини перед розглядом його прем'єр-міністрами країн союзу, за словами джерел видання в дипломатичних колах РФ, пояснюється тим, що ще у вересні 2011 року Білорусь і Казахстан негативно відгукувалися про текст проекту договору про ЄЕК, висуваючи як умови приєднання до договору принцип "одна країна - один голос". "Віктор Христенко і Ігор Шувалов розміняли категоричну вимогу РФ про принцип зваженого голосування (по ньому РФ має 57% голосів) на рівноправне представництво сторін в ЄЕП задля якнайшвидшого прийняття договору, - каже співрозмовник видання, відзначаючи: - Російські переговорники розраховують, що члени колегії будуть вести себе як міжнародні чиновники, але це утопія: так, Мінськ здійснює жорстке керівництво своїми представниками, і голосувати вони будуть тільки по команді ". Якщо ж до Митного союзу приєднаються Киргизія та Таджикистан, вага РФ в ЄЕК знизиться з 1/3 до 1/5.
Одна з версій пояснення того, що відбувається полягає в тому, що нова євразійська бюрократія ЄЕК буде формуватися з членів уряду Володимира Путіна, який в Білому домі має змінити якийсь "розширений" уряд Дмитра Медведєва. Нагадаємо, крім першого віце-прем'єра Ігоря Шувалова, який входить до КМС, в комісію як спецпредставник Президента РФ вже де-факто увійшов глава Мінпромторгу Віктор Христенко. В опитаних міністерствах в п'ятницю заявляли, що не мають відношення до формування та кадрового складу ЄЕК - "за них тепер відповідає Христенко і адміністрація Президента".
Сам Христенко не відповів на запитання видання про принципи формування та кадровому складі майбутньої комісії. У числі кандидатів в євразійські чиновники співрозмовники видання, знайомі з ходом процесу, також називають Олексія Лихачова з Мінекономіки та директора департаменту міжнародного співробітництва Білого дому Тетяну Валову, відому як фахівця з інституційним структурам ЄС. На підбір кандидатів відведено трохи більше півроку: заключна ст. 33 договору говорить, що він "тимчасово застосовується з моменту підписання" у частині повноважень, пов'язаних з формуванням ЄЕК, включаючи "оформлення трудових відносин з працівниками".
Проект описує і докладним чином регламентовані положення, права і привілеї нових міжнародних чиновників. Члени ЄЕК (колегії та ради) отримають імунітет (знімати його буде уповноважена лише сама комісія), статус федерального міністра, щорічна відпустка 45 днів, соціально-побутове, медичне і санаторне обслуговування за рахунок бюджету на міністерському рівні і міністерські ж доплати до пенсії. При цьому договором не врегульовано конфлікт з національними законодавствами: так, члени колегії будуть незмінні протягом чотирьох років і формально незалежними від національних органів виконавчої влади - при тому, що склад їх буде формуватися з урядових чиновників.