ua en ru

Еттінгер закликає встановити на півроку тимчасову ціну на російський газ для України

Комісар ЄС з енергетики Гюнтер Еттінгер виступає за "проміжне рішення" газового конфлікту між Росією і Україною, що передбачає тимчасове встановлення ціни на природний газ на півроку.

Комісар ЄС з енергетики Гюнтер Еттінгер виступає за "проміжне рішення" газового конфлікту між Росією і Україною, що передбачає тимчасове встановлення ціни на природний газ на півроку. Про це він сьогодні заявив в інтерв'ю телеканалу ARD, передає Deutsche Welle.

"Я виступаю за справедливий процес, який дозволить встановити тимчасову ціну на газ на півроку, а потім через рік дочекатися рішення від Міжнародного арбітражного суду в Стокгольмі, куди звернулися з позовами і Україна, і Росія", - сказав Еттінгер.

На його думку, це дозволить забезпечити газом на зимовий період і ЄС, і Україну.

"Ми потребуємо Україну як транзитну країну, а Україні потрібен газ для зими. В України немає достатньо газу в сховищах, щоб пережити довгу і холодну зиму, тому є небезпека, що газ будуть красти, або він просто загубиться по дорозі зі Сходу на Захід", - заявив Еттінгер.

Єврокомісар повідомив, що до середини жовтня Євросоюз повинен розробити "концепцію, яка дозволить кожній державі-члену ЄС забезпечити теплі квартири, а також фінансування інфраструктури і дієздатність нашої промисловості з листопада до березня".

В інтерв'ю ARD Еттінгер також застеріг Росію від подальшої ескалації конфлікту в Україні. Він зазначив, що постачання військової техніки на схід України і тим більше вторгнення військ в цей регіон суперечать мирним зусиллям.

"Російському Президенту потрібно добре подумати. Адже санкції працюють, і ми можемо ці санкції розширити, а Росія не зможе витримати стагнації і рецесії економіки", - попередив комісар ЄС.

Зазначимо, вчора міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан заявив, що Україна готова купувати у Росії газ 320 дол. за тис. куб. м влітку та 385 дол. за тис. куб. м - в піковий зимовий період.