ua en ru

Еттінгер оцінив ймовірність успіху в сьогоднішніх тристоронніх газових переговорах як 50/50

Комісар Європейського союзу з енергетики Гюнтер Еттінгер оцінив ймовірність досягнення позитивного результату в переговорах по газу між Росією і Україною в Брюсселі як 50/50.

Комісар Європейського союзу з енергетики Гюнтер Еттінгер оцінив ймовірність досягнення позитивного результату в переговорах по газу між Росією, Україною та Європейською Комісією в Брюсселі як 50/50. Про це він заявив в ефірі німецької телекомпанії ZDF перед початком зустрічі, повідомляє Deutsche Welle.

За словами єврокомісара, основною проблемою на переговорах, є оплата рахунку за постачання російського газу Україні в зимовий період у розмірі 1,18 млрд євро.

"В України велика проблема з оплатою, вона практично неплатоспроможна", - цитує слова Еттінгера агентство Reuters.

При цьому, за його словами, влада в Києві вважає важливішим спрямувати наявні кошти на виплату зарплат, ремонт доріг та закупівлю зброї.

Однак, на думку Еттінгера, необхідно переконати українське керівництво витратити частину наданої країні фінансової допомоги на оплату газу. Це не тільки в інтересах України, але й важливо для забезпечення транзиту газу до Європи в майбутній зимовий сезон, наголосив єврокомісар.

Як зазначається, переговори в Брюсселі стануть для Гюнтера Еттінгера останньою можливістю сприяти врегулюванню газової суперечки між Росією і Україною. У суботу, 1 листопада, розпочне роботу новий склад Єврокомісії, в якому німецький політик займе посаду комісара по цифровій економіці.

Нагадаємо, переговори представників України, Російської Федерації та Євросоюзу в Брюсселі (Бельгія) з газового питання призначено на 29 жовтня на 18:30 за київським часом (17:30 - за брюссельським).