ua en ru

ЄЦБ, згідно з очікуваннями аналітиків, знизив облікову ставку до 1,0% (доповнення)

Європейський центральний банк (ЄЦБ) знизив облікову ставку до 1,0%, йдеться в поширеному сьогодні повідомленні банку. Аналітики очікували такого ж зміни показника.
Дане засідання керуючої ради ЄЦБ, на якому головував новий президент Центробанку Маріо Драгі, який змінив на цій посаді Жана Клода Тріше, можна назвати одним з найбільш важливих. До цього засідання було прикута увага учасників ринку, які чекали реакції ЄЦБ на ескалацію боргової кризи єврозони, що загрожує регіону нової рецесією.
Багато аналітиків сходилися на думці, що напередодні підсумків саміту Євросоюзу 9 грудня ЄЦБ відповість на які згущуються хмари боргової кризи і погіршення кон'юнктури ослабленням монетарної політики. В той же час ЄЦБ повинен був зберегти інтригу, створюючи додатковий тиск на європейських політиків і спонукаючи їх швидше прийти до угоди з програму виходу з кризи.
Економісти відзначали, що ЄЦБ зосередить свої зусилля на зміцнення європейської банківської системи. Для цього ЄЦБ може запустити двох- або навіть трирічні програми рефінансування і пом'якшити монетарну політику.
Зараз незрозуміло, чи приступить ЄЦБ до активніших інтервенцій на тлі боргової кризи в єврозоні. Окремі спостерігачі вважають, що М.Драги залишить двері відкритими для подібної опції, судячи з його останніх заяв.
Докладніше про міркування ЄЦБ М.Драги розповість на прес-конференції, яка розпочнеться о 15:30 по Києву.
У цьому році Європейський центробанк двічі підвищував ключову ставку (у квітні та липні) на тлі зростання інфляційних ризиків, однак інтенсифікація фінансової кризи відсунула фактор цінової стабільності на задній план.
Річна інфляція в єврозоні тримається на рівні 3% - найвищому за 3 роки. Однак це не завадило ЄЦБ 3 листопада 2011 р. знизити ставки, оскільки економісти банку прогнозують різке уповільнення інфляції в 2012 р. Сьогоднішнім рішенням ЄЦБ знову повернув облікову ставку на рекордно низький рівень.