ua en ru

ЄЦБ: Трирічні кредити дозволять європейським банкам виплатити борги

Рішення Європейського центрального банку (ЄЦБ) про проведення двох тендерів по наданню банкам кредитів строком на 3 роки забезпечить європейські кредитні установи необхідною ліквідністю для погашення боргів і призведе до зменшення прибутковості держоблігацій країн єврозони. Про це повідомив член керуючої ради ЄЦБ Крістіан Нуае в інтерв'ю французькому телебаченню. "Ми направили всю нашу міць, щоб забезпечити подальшу нормальну роботу банків, страхових компаній і фінансових інвесторів. Банки тепер зможуть продовжити викуповувати державні борги і кредитувати економіку", - вважає Нуае.

Крім того, Нуае вважає, що досягнута за підсумками першого дня саміту Євросоюзу (ЄС) угода про укладення нового фінансового договору має допомогти відновити репутацію європейських країн і повернути довіру інвесторів. "На тлі цих доленосних кроків, зроблених європейським лідерами, особливо дивним здається вчинок Moody's", - прокоментував Нуае рішення міжнародного агентства знизити довгострокові кредитні рейтинги трьох великих французьких банків на один щабель. Так, рейтинги BNP Paribas і Societe Generale були знижені до Аа3, а Credit Agricole - до А1.

Нагадаємо, за підсумками першого дня саміту країни ЄС домовилися про укладання нової фінансової угоди. Мова йде про створення нових фіскальних правил на національному рівні. Зокрема, керівництво країн має взяти на себе зобов'язання затверджувати тільки збалансовані бюджети. Уточнюється, що під визначення "збалансований" в даному випадку потрапляє бюджет з річним структурним дефіцитом не більше 0,5% від номінального ВВП. Поряд з цим допускається, що країни з державним боргом менше 60% від ВВП можуть незначно перевищувати зазначену позначку. Умови нової угоди стануть частиною національних законодавств країн-учасниць. Також новий договір повинен прискорити створення Європейського стабілізаційного механізму на 500 млрд євро. Договір готові підписати представники всіх країн Євросоюзу, окрім Великобританії.

Крім того, лідери ЄС також домовилися з Міжнародним валютним фондом (МВФ) розширювати ініціативу надання двосторонніх кредитів. Вирішено, що їх сукупний обсяг не перевищуватиме 200 млрд євро. Ефект дозволить посилити потенціал МВФ в боротьбі з наслідками боргової кризи єврозони.

8 грудня президент Європейського центробанку (ЄЦБ) Маріо Драгі оголосив про додаткові заходи забезпечення фінансового сектора ліквідністю. ЄЦБ вирішив провести два тендери по наданню банкам кредитів строком на 3 роки. Нині максимальний термін кредитів ЄЦБ становить 13 місяців. Крім того, Європейський центробанк прийняв рішення пом'якшити заставні вимоги за операціями рефінансування.

Аукціони з надання банкам фінансування на термін до 36 місяців припускають потенційно необмежений обсяг коштів - всі заявки банків будуть повністю задоволені. ЄЦБ на даному етапі планує провести два таких тендери.

Раніше повідомлялося, що ЄЦБ розглядає таку можливість. Аналітики вже тоді зазначали, що цей крок допоможе фінансовим установам єврозони набувати суверенні облігації. Однак, наголошували, що банки можуть не зацікавитися такою пропозицією. «Використання дво- або трирічних кредитів від ЄЦБ можуть вважати ганьбою», - зазначило джерело агентства Reuters.

Через страх перед кризою фінансові інститути перестали позичати гроші один одному і все частіше звертаються за допомогою до Європейського центробанку (ЄЦБ). Як повідомив ЄЦБ 24 листопада, протягом тижня, що передував звіту, 178 європейських банків позичили у нього 247 млрд євро строком на сім днів - рекордну суму за два з половиною роки. Тижнем раніше за кредитом до ЄЦБ прийшов тільки 161 фінансовий інститут.

Ключовими постачальниками ліквідності на європейському ринку є американські фонди. Однак вони останнім часом різко знизили активність через побоювання щодо фінансового здоров'я таких країн, як Італія та Іспанія.

В результаті, за даними ЦБ Франції, в жовтні обсяг позиченого у нього французькими банками капіталу досяг 100,6 млрд євро, тобто зріс порівняно з серпнем (37,4 млрд євро) практично втричі. Різкий стрибок запозичень до 86,7 млрд євро був відзначений у серпні. Таким чином, починаючи з серпня, частка французів в обсязі запозичень коштів ЄЦБ всіх банків зони євро збільшилася з 7 до 17%.
Аналітик EIU Джейсон Керейан зазначав, що скорочення кредитування на міжбанківському ринку є тривожним знаком. Банкам невигідно позичати гроші в ЄЦБ, оскільки ставки на внутрішньому ринку нижчі.

На тлі посилення боргової кризи міжнародні лідери все частіше вимагають від ЄЦБ більш агресивно втручатися в ситуацію, зокрема, активно скуповувати державні облігації. ЄЦБ ж наполегливо відмовляється від проведення "шокової терапії". Однією з причин аналітики називають прихід Маріо Драгі на зміну Жан-Клоду Тріше. Новий голова фонду заявив, що не стане своїми діями ставити під сумнів позицію організації як незалежної структури.