ua en ru

ЄЦБ: Списання боргів проблемних країн може нашкодити репутації єврозони

Програма участі приватного сектора (PSI) в реструктуризації суверенних боргів, що передбачає "добровільне" списання інвесторами частини заборгованості проблемних держав, може нашкодити репутації єврозони, банкам регіону і викликати волатильність на валютному ринку. Крім того, інвестори будуть побоюватися розміщувати кошти в активах, номінованих у валютах держав, які не готові виконувати взяті на себе зобов'язання. Відповідна позиція експертів ЄЦБ міститься в щомісячному звіті за жовтень 2011 р.
У документі ЄЦБ наголошується, що програма PSI використовувалася і раніше для вирішення суверенних боргових криз з метою дати суверенним позичальникам можливість швидше відновити надійність державних фінансів, і розглядалася як інструмент рівномірного розподілу навантаження між державним і приватним секторами. Однак раніше мова не йшла про країни, що входять у валютний союз, що відрізняє поточну ситуацію від попередніх, йдеться в доповіді ЄЦБ. "В рамках валютного союзу фінансові ринки тісно взаємопов'язані, і негативні наслідки від застосування програми PSI можуть бути набагато більш значними. Застосування PSI в одній державі-члені блоку піддасть ризику фінансову стабільність усього регіону", - сказано в документі.
Насамперед, прямі негативні наслідки PSI матиме для європейських банків. Крім того, не можна скидати з рахунків і той факт, яким чином застосування PSI позначиться на довірі інвесторів. "Додатковий тиск на державні фінанси в країнах єврозони може призвести до погіршення кредитних рейтингів цих країн, що, в свою чергу, ускладнить залучення фінансування банками. Це погіршить прогнози для банківського сектора Європи і вимагатиме більш значних зусиль у плані рекапіталізації кредитних організацій", - уточнюється в документі ЄЦБ.
21 липня 2011 р. європейськими лідерами було погоджено, що Греції пробачать 20% боргів по облігаціях перед банками та іншими фінансовими інститутами, але зараз вже обговорюються більш радикальні списання - в 30-50%. 11 жовтня голова Єврогрупи Жан-Клод Юнкер повідомив, що урізання основної частини боргу за держоблігаціями Греції може і зовсім перевищити 60%.