ua en ru

ЄЦБ сьогодні запропонує банкам трирічні кредити

ЄЦБ сьогодні удруге запропонує банкам трирічні кредити в необмеженому обсязі. Очікується, що банки знову займуть під 1% близько 500 млрд євро, як і на першому аукціоні в грудні. Та операція допомогла ЄЦБ стабілізувати банківський сектор і ринки держборгу. Тепер Центробанк розраховує запустити механізм кредитування реального сектору економіки.

Свій перший аукціон трирічних кредитів (LTRO) ЕЦБ провів в грудні, через півтора місяці після того, як біля його керма став італієць Маріо Драгі. Тоді більше 500 європейських банків узяли у ЄЦБ 489 млрд євро, і це стало переломним моментом в боротьбі з європейською борговою кризою. Гроші ЄЦБ допомогли стабілізувати ринки держоблігацій проблемних країн зони євро. Як стало відомо в понеділок, іспанські банки збільшили скупку держоблігацій в січні на 23 млрд євро, італійські - на 21 млрд євро. Чиї саме держпапери вони купували, не повідомляється, але, як правило, банки купують зобов'язання власних урядів. Крім того, це призвело до зниження котирувань на міжбанківському ринку: ставка по тримісячних кредитах Euribor в понеділок опустилася нижче за ставку рефінансування ЄЦБ, до 0,997%. Експерти, проте, відзначають, що поки охоче один одного кредитують тільки найбільші банки.

Прогнози аналітиків щодо обсягу другого аукціону коливаються від 300 млрд до 1 трлн євро. Ті, хто чекає відчутного зростання запозичень банками в порівнянні з груднем, аргументують це тим, що вимоги до забезпечення по кредитах були пом'якшені, а звернення по допомогу до ЄЦБ не було сприйняте ринками як ознака слабкості банків. Крім того, ЄЦБ дав зрозуміти, що це останній подібний аукціон. У результаті припасти до джерела дешевих грошей вирішили не тільки банки з країн, що не входять в зону євро (британські Lloyds і RBS можуть привернути 15 млрд євро), але і автовиробники. Свої наміри чітко позначили Volkswagen і PSA Peugeot Citroen, які розраховують запастися ліквідністю ЦБ за допомогою своїх "придворних" банків.

Раніше повідомлялося, що ЄЦБ підтримує банки напередодні LTRO II, приймаючи заявки на кредити обсягом 133,89 млрд євро.