ua en ru

ЄЦБ з серпня 2011 р. придбав держоблігації проблемних країн зони євро на 100 млрд євро

Європейський центральний банк (ЕЦБ) після відновлення в серпні 2011 р. програми викупу держпаперів скупив на вторинному ринку держоблігації проблемних країн єврозони вже на 100 млрд євро, виходить з матеріалів організації.
Виходячи з останніх наявних даних ЄЦБ, на балансі банку зараз знаходяться облігації країн єврозони на 173,5 млрд євро, викуплені з ринку за програмою Securities Markets Programme (SMP, офіційна назва програми скупки держпаперів). Перш ніж ЄЦБ відновив покупки в рамках програми, на балансі були 74 млрд євро таких паперів.
ЄЦБ реактивував програму SMP 8 серпня 2011 р. після чотиримісячної паузи. Програма була розпочата в травні 2010 р. у відповідь на боргову кризу в Греції, через яку інвестори стали масово розпродавати грецькі держпапери. В рамках першого етапу програми ЄЦБ купував папери Греції, Ірландії і Португалії. Проте в серпні ц.р. банк приступив до інтервенцій на ринках держоблігацій Італії і Іспанії - третьої і четвертої економік єврозони, які також почали страждати від недовіри інвесторів.
ЄЦБ не розкриває, облігації яких конкретно країн і в яких обсягах він викупляє. Банк купує держпапери у банків і інших інвесторів, а скуповувати нові випуски, тобто монетизувати борги європейських урядів, він не правомочний. Мета програми SMP - збити прибутковість по європейських держпаперах і стимулювати приватних інвесторів активніше купувати держборг проблемних країн.
Передбачається, що ЄЦБ незабаром передасть повноваження по викупу держпаперів єврозони оновленому Європейському фонду фінансової стабільності (EFSF). Поки ж інвестори, як свідчать опитування ділових агентств, очікують від ЄЦБ продовження інтервенцій.
Критики ЄЦБ заявляли, що рішення викупляти суверенні облігації периферійних країн єврозони виходить за межі мандата центробанку, створеного для підтримки цінової стабільності в Європейському валютному союзі. Тим часом новий президент ЄЦБ Маріо Драги, який заступає на цю посаду 1 листопада 2011 р. замість Жана-Клода Тріше, вже дав зрозуміти, що готовий продовжувати інтервенції на ринку суверенного боргу відповідно до політики свого попередника.