ua en ru

ЄЦБ продовжив політику кількісного пом'якшення до березня 2017 року

ЄЦБ продовжив політику кількісного пом'якшення до березня 2017 року Фото: Голова ЄЦБ, Маріо Драгі

Прогноз зростання ВВП єврозони на цей рік збільшено з 1,4% до 1,5%

Європейський Центробанк (ЄЦБ) продовжить політику кількісного пом'якшення (Quantitative easing, QE) орієнтовно до березня 2017 року. Про це сьогодні заявив глава ЄЦБ Маріо Драгі, повідомляє агентство Bloomberg у своєму Твіттері.

Крім того, в повідомленні говориться, що ЄЦБ змінив прогноз зростання ВВП єврозони на цей і наступні роки. Зокрема, на 2015 рік новий прогноз зростання ВВП становить 1,5%, тоді як попередній був 1,4%. У 2016 році ЄЦБ очікує 1,7%, також як і раніше, а в 2017 році - 1,9% (замість колишнього орієнтира 1,8%).

ЄЦБ почав вести політику кількісного пом'якшення на 1,1 трлн євро в січні 2015 року. Тоді банк говорив про те, що програма буде діяти до вересня 2016 року, однак восени вона була продовжена.

Центробанк викуповує тільки боргові облігації з інвестиційним рейтингом, термін погашення яких варіює від 2 до 30 років. Механізм політики передбачає, що основна частина придбаних цінних паперів буде припадати на національні центральні банки.

Нагадаємо, раніше глава ЄЦБ вже заявляв про можливість продовжити стимулювання ринків "дешевими грошима", однак тоді не був зазначений строк продовження.